Belföld

Ezért lő Bajnaira a Fidesz

A Medián szerint a Bajnai-kormány népszerűbb volt, mint Orbáné.

A szavazóközönség relatív többsége továbbra is a Fideszt támogatja, az elmúlt néhány hónapban a kormány megítélése mérsékelten javult, és noha a legnagyobb kormánypárt negatív kampányának első számú célpontja a volt miniszterelnök, mégis valamivel többen vannak azok, akik szerint a Bajnai kormány jobb teljesítményt nyújtott, mint a mostani – írja Medián.

A közvélemény-kutató szerint sokan feltették a kérdést az elmúlt hetekben, miért a kisebb ellenzéki erő élén álló Bajnai Gordonra összpontosulnak a Fidesz támadásai, miért nem a nagyobb támogatottságú MSZP vezetője a célpont. Bár az okokat nyilván csak találgatni lehet, az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a Bajnai-kormány három év távlatából nézve népszerűbb, mint Orbán Viktor kormánya.

Ez összefüggésben lehet azzal is, hogy a Medián adatai szerint Bajnai Gordon a második legnépszerűbb politikus, a szerepe szerint pártok felett álló, így hagyományosan az első helyet birtokló köztársasági elnök mögött. Az Orbán-kormány megítélése tavaly júniusban érte el mélypontját, amikor 100 fokú skálán 28 pontra értékelték a tevékenységét. Azóta enyhén javult, márciusban 34 pontot ért el, ami megközelíti a Bajnai-kormány utolsó hónapjában mért értéket (36 pont).

2010 júniusában kapta a volt miniszterelnök a legmagasabb pontszámot, minden bizonnyal nem függetlenül attól, hogy a kormányátadást elődeinél kevésbé konfliktusosan valósította meg. Ezzel együtt Bajnai Gordon akkoriban a népszerűségi lista alsó harmadában tanyázott. Idén márciusban a Medián által megkérdezettek 35 százaléka gondolta úgy, hogy Orbán Viktor kormánya rosszabbul teljesít, mint Bajnai Gordoné, 32 százalékuk szerint ugyanolyan és 29 százalékuk szerint nyújt jobb teljesítményt.

Mindössze a Fidesz támogatói körében van – jelentős – többsége annak az álláspontnak, hogy Orbán Viktor kormánya teljesít jobban (83 százalék). Az összes többi csoportban, beleértve a Jobbik szavazóit is, az a vélemény az uralkodó, hogy a Bajnai-kormány volt a jobb. Különösen figyelemreméltó, hogy a pártot választani nem tudó népesség körében az arány 33:13 Bajnai kormánya javára (49 százalék nem lát különbséget, 5 százalék nem tud válaszolni).

A választások közeledtével felértékelődő, az összes szavazó egynyolcadát kitevő, tehát egymilliónyi aktív elkötelezetlen (biztosan vagy valószínűleg voksolni készülő, de párt nélküli) szavazópolgár körében is Bajnai vezet, 34:25 arányban.

Egy mai konferencián a Nézőpont Intézet vezetője sikertörténetnek nevezte, hogy a Fidesz három év kormányzás és számos konfliktus után meggyőzően vezet a pártversenyben, nincs komoly kihívója. Nagyjából ugyanannyian vannak, akik kormányváltást szeretnének, mint akik hatalomban tartanák az Orbán-kormányt, ráadásul Orbán Viktor népszerűsége meghaladja a Fideszét, ha a lehetséges miniszterelnök-jelöltek támogatottságára kérdeznek rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik