Belföld

Nézőpont: Orbán verhetetlen

Orbán Viktor (orbán viktor, )
Orbán Viktor (orbán viktor, )

A jelenlegi kormányfővel egy mostani választáson nem versenyezhetne senki.

A Magyar Nemzet – a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatási eredményei alapján – arról ír, hogy nagyjából egy évvel a 2014-es országgyűlési választások előtt a kormányváltást óhajtó baloldal kiegyezését nehezíti, hogy nem egyértelműek a lehetséges miniszterelnök-jelöltek erőviszonyai. (Emiatt bírálta Konrád György az ellenzéket.)

A Nézőpont Intézet 2013. áprilisi a Magyar Nemzetnek készített, ezt alátámasztó közvélemény-kutatása szerint Mesterházy Attila kohéziós ereje alig marad el Bajnai Gordoné mögött. A kutatásában a Nézőpont arra kérdezett rá, hogy „ha ma dönthetné el” a kormányfő személyét, akkor az 5, illetve a 3-3 személyt felsorakoztató listáról kit preferálnának az emberek.

Abban a – választási logika miatt elképzelhetetlen – szituációban, ahol minden lehetséges jelölt választható volt, az Együtt 2014 – PM vezéralakját 12 százalék jelölte, míg a népszerűbb ellenzéki pártot irányító Mesterházy Attilát 4 százalék. Sokkal összetartóbb a baloldal, ha csak Bajnai és Mesterházy közül választhat. Bajnait így 19, Mesterházyt 17 százalék támogatja Orbán Viktor 40 százalékos és Vona Gábor 11 százalékos táborával szemben.

A Medián szerdán közzétett mérése szerint a választók 47 százaléka biztosan elmenne szavazni, de nem biztos, hogy tudja kire. A Medián mérései azt mutatják, hogy a “biztosan szavazók” közül minden hatodik (17 százalék) jelenleg egyik párthoz sem kötődik.

A Fideszre a választók 27 százaléka adná a voksát, ez ismét több mint a Jobbikon kívüli ellenzékre jutó voksok összege. Pedig a szavazók többsége (55 százaléka) kormányváltást szeretne, igaz, ez utóbbiak 37 százaléka a jelenlegi ellenzéki kínálatból nem talál megfelelőt. Ez azt jelenti, hogy a Jobbikon kívüli ellenzék meglévő közel kétmilliónyi szavazóján túl a teljes szavazókorú népesség 20 százaléka (több mint másfél millió szavazó) kész arra, hogy ha vonzó alternatívát lát, leszavazza a mostani kormányt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik