Belföld

A pénzadományhoz nem kell pénz! [x]

Meg lehet menteni az 1%-os felajánlások értékét? Az adózók fele nem rendelkezik adója 1%-áról. Miért? A furcsa „közömbösség” okát kutatjuk.

 

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Az utóbbi években kedvezőtlen tendencia nehezíti azoknak a szervezeteknek a működését, amelyek részben a személyi jövedelemadót fizetők 1%-os felajánlásaiból kívánják fenntartani magukat. A felajánlási kedv nem nőtt: az adózóknak mintegy a fele nem rendelkezik a kétszer 1% sorsáról! Emellett még azoknak a szervezeteknek is csökkent az 1%-okból származó bevétele, amelyeknek a korábbinál több adózót sikerült mozgósítaniuk.

Miért nem rendelkeznek többen adójuk 1%-áról? Egy felmérés szerint az 1%-ot fel nem ajánlók 34 százalékának eszébe sem jutott, hogy rendelkezzen, 13 százalék pedig úgy nyilatkozott, hogy „nem érdekli őket az ilyesmi”.
Vajon mi állhat ennek a közömbösségnek a hátterében? Más szervezetekhez hasonlóan az SOS Gyermekfalu számára is létkérdés, hogy meg tudja szólítani az adózókat, hiszen a gyermeklétszám jelentősen megnőtt, ma minden eddiginél több gyermek nevelkedik az SOS nevelőanyukák védőszárnyai alatt.

Nem valószínű, hogy bárki számára is mindegy volna az elárvult vagy szüleik által elhagyott, bántalmazott gyerekek sorsa. Az 1% fel nem ajánlásának hátterében alighanem az információhiány és a téves elképzelések sora húzódik meg.

Talán vannak, akik nem hiszik el, hogy pénzadományt küldhetnek egy szervezetnek úgy, hogy az egy fillérjükbe sem kerül. Pedig ez szó szerint így van! Sokan pedig bizonyára nem tudják, mennyire egyszerűen rendelkezhetnek adójuk 1%-áról. Mindenkinek érdemes felelevenítenie a tudnivalókat: az adóbevallás dokumentumaival együtt kapunk két rendelkező nyilatkozatot, melyek közül az egyik egy civil szervezet támogatására szolgál. Ide írjuk be a kiválasztott szervezet adószámát; az SOS Gyermekfalu esetében ez 18258772-2-43. Az előre kitöltött rendelkező nyilatkozatok egyébként az internetről is kinyomtathatók, például az SOS Gyermekfalu esetében a www.sos.hu oldalon. A rendelkező nyilatkozatot tegyük be egy borítékba, amelyre ráírtuk saját adóazonosító jelünket. A borítékot ragasszuk le, és a ragasztásnál írjuk alá úgy, hogy szignónk a ragasztáson átnyúljon. Ennyi az egész, egy-két percnél biztosan nem tart tovább.

Az is lehet, hogy némelyek azt gondolják, az ő adójuk 1%-a kis összeg, amivel nem érdemes foglalkozni. Pedig kis adomány nem létezik! Az SOS Gyermekfalu számára minden forint óriási segítséget jelent: ennivaló, gyerekruha, iskolaszer lesz belőle, hogy a családjukat vesztett gyerekek visszakaphassák az otthont, a biztonságot, a szeretetet; a gyermekhez méltó gyermekkort.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik