Belföld

Vasúti balesetek: a sorompót is letörik a közlekedők

Kamerákat telepítenek a vasúti átjárókba, s a MÁV a rendőrséggel közösen lép fel a sorompógázolók ellen.

A sorompó-törések számának csökkentése érdekében a MÁV Zrt. egy KözOp program részeként 12,4 milliárd forintból országosan mintegy száz vasúti-közúti kereszteződést kíván videós megfigyelőrendszerrel felszerelni 2014 közepéig. A hétfőn megkötött MÁV-ORFK együttműködés célja, hogy az átjárókban a sorompó csapórudat letörőket azonosítsák, s felelősségre vonják. Ebben az esetben az okozott kárt is behajthatják.

A két szervezet azt várja, hogy a megállapodás révén is javulhat a közlekedésbiztonság az európai uniós finanszírozásból megfigyelőrendszerrel kiegészítésre kerülő sorompós átjárókban.

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy egy sorompó letörésével a vasúttársaságnak okozott kár több tízezer és több százezer forint között mozog, de súlyosabb rongálásnál akár a milliós nagyságrendet is elérheti az anyagi veszteség. Amellett, hogy anyagi kárt, baleseti kockázatot jelent a sorompók letörése, közlekedés biztonsága elleni bűncselekménynek is minősül – ezt már Papp Károly országos rendőrfőkapitány tette hozzá.

A sorompóberendezésekhez telepített kamera rendszerek alkalmasak a sorompórongálással kapcsolatos események rögzítésére, az elkövetők járműrendszám alapján történő azonosítására és a rendőrség számára bizonyíték szolgáltatására. A kamera tárolóegysége akkor kezdi a rögzítést, amikor a közúti fénysorompón megjelenik a villogó piros fény. Az adattároló minden pirosra váltásnál felülírja az előző eseményt, kivéve, ha valaki letöri a csapórudat. Ekkor a megfigyelőrendszer SMS-t küld a diszpécsernek, és a felvételtörlést letiltja. A rongálást megelőző forgalmi szituációt, majd a rongálás folyamatát a kamerák két irányból is rögzítik, hogy a jármű rendszáma beazonosítható legyen. A kamerák szállítása és beszerelése idén nyáron kezdődhet meg és 2014 közepére fejeződhet be közel száz átjáróban.

A MÁV tapasztalatai jók a korábbi években telepített sorompó videómegfigyelő rendszerekkel és a rögzített rongálások eredményes rendőrségi felderítéseivel kapcsolatban. A Vas, Zala és Veszprém megyékben 2008 óta működtetett kamerák által mintegy 140 csapórúd törésről rögzített felvételek, valamint a rendőrségi együttműködés és nyomozás alapján több mint négy millió forintnyi kárösszeget sikerült behajtani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik