Belföld

Újabb földeket ad bérbe a kormány

termofold(430x286)(4).jpg (termőföld)
termofold(430x286)(4).jpg (termőföld)

További, több mint kétszázezer hektárnyi termőföldet hirdet meg haszonbérletre a kormány - írja a szerdai Magyar Hírlap pontosan meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

Kapcsolódó cikkek

A lap információi szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium úgy számol, hogy a haszonbérleti pályázatnak mintegy kétezer nyertese lesz, ami azt jelenti, hogy átlagosan száz hektár jut egy-egy gazdálkodóhoz.

A szóban forgó földek haszonbérleti jogának nyolcvan százalékát kis és közepes családi gazdaságok nyerhetik el – olvasható a cikkben.

Kisajátítják a védett területeket?

Közben a Népszabadság szerdai számában arról ír: politikaközeli csoportok – amelyek már eddig is az állami földbérlet-pályázatok legnagyobb nyertesei voltak – szemet vetettek azokra a védett területeken lévő földekre, amelyeket a hazai természetvédelmi közalapítványok kezelnek, alapvetően az őshonos magyar háziállatok, illetve különösen értékes élőhelyek megőrzése érdekében.

A lap – kormányközeli forrásokból – úgy tudja, az első etapban mintegy 1000 hektárnyi földterület elvételére kerülhet sor, és a jelenlegi tulajdonosok pontosan tudják, hogy kiknél landolhatnak az államosított alapítványi földek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik