Belföld

Tisztelgés a katyńi áldozatok emléke előtt

Koszorúzással tisztelegnek a katyńi áldozatok emléke előtt április 12-én, pénteken, 16.00 órakor Székesfehérváron.

Egy évvel ezelőtt, a Lengyel – Magyar Barátság Napja programjaihoz kapcsolódva az opolei delegáció és a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete jelenlétében avatták fel Székesfehérváron a Katyń Emlékkeresztet. Horváth János szobrászművész alkotása annak a csaknem 22 ezer lengyel rendőrnek, tisztnek és értelmiségi civilnek állít emléket, akiket 1940 tavaszán, a Katyń környéki erdőkben végeztek ki, és rejtettek jeltelen tömegsírokba gyalázatos módon az orosz csapatok. A Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség által kezdeményezett és Székesfehérvár Önkormányzata által támogatott emlékkereszt példázza, hogy a magyar nép osztozik a lengyelek fájdalmában.

A Lengyel – Magyar Barátság Napja (március 23.) alkalmából idén 40 fős megyei és városi delegáció utazott Opole vajdaságba és Opole városába, ahol részt vettek a katyńi családok, a veterán és határ menti közösségek találkozóján is. Az ünnepségen megemlékeztek a II. világháború lengyel-magyar történelmi eseményeiről: a Don-kanyarban elesett 2. magyar hadsereg honvédeiről, a katyńi vérengzés áldozatairól és a 2012-ben Székesfehérváron rendezett nagyszabású, Katyń Emlékkereszt avatási ünnepségéről. Az ötletgazdának, Bobory Zoltán költőnek és az alkotónak, Horváth János szobrászművésznek kitüntetéssel köszönték meg közreműködésüket a kereszt állításában.

A katyńi áldozatok emléke előtt április 12-én, pénteken, 16.00 órakor Székesfehérváron koszorúzással tisztelegnek. A keresztnél koszorút helyez el Székesfehérvár Önkormányzata nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester és Róth Péter alpolgármester, a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és Klub Polonia Egyesület képviselői valamint Bobory Zoltán költő, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnöke. A második világháború idején történt katyńi vérengzés lengyel áldozatainak tiszteletére állított emlékkeresztnél a Jávor Ottó téren 16.00 órakor kezdődő néma koszorúzáson a Hermann László Zeneiskola növendékei előadásában szól az Il Silencio.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik