Belföld

Tisztelgés a katyńi áldozatok emléke előtt

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2013. 04. 09. 10:34

Koszorúzással tisztelegnek a katyńi áldozatok emléke előtt április 12-én, pénteken, 16.00 órakor Székesfehérváron.

Egy évvel ezelőtt, a Lengyel – Magyar Barátság Napja programjaihoz kapcsolódva az opolei delegáció és a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete jelenlétében avatták fel Székesfehérváron a Katyń Emlékkeresztet. Horváth János szobrászművész alkotása annak a csaknem 22 ezer lengyel rendőrnek, tisztnek és értelmiségi civilnek állít emléket, akiket 1940 tavaszán, a Katyń környéki erdőkben végeztek ki, és rejtettek jeltelen tömegsírokba gyalázatos módon az orosz csapatok. A Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség által kezdeményezett és Székesfehérvár Önkormányzata által támogatott emlékkereszt példázza, hogy a magyar nép osztozik a lengyelek fájdalmában.

A Lengyel – Magyar Barátság Napja (március 23.) alkalmából idén 40 fős megyei és városi delegáció utazott Opole vajdaságba és Opole városába, ahol részt vettek a katyńi családok, a veterán és határ menti közösségek találkozóján is. Az ünnepségen megemlékeztek a II. világháború lengyel-magyar történelmi eseményeiről: a Don-kanyarban elesett 2. magyar hadsereg honvédeiről, a katyńi vérengzés áldozatairól és a 2012-ben Székesfehérváron rendezett nagyszabású, Katyń Emlékkereszt avatási ünnepségéről. Az ötletgazdának, Bobory Zoltán költőnek és az alkotónak, Horváth János szobrászművésznek kitüntetéssel köszönték meg közreműködésüket a kereszt állításában.

A katyńi áldozatok emléke előtt április 12-én, pénteken, 16.00 órakor Székesfehérváron koszorúzással tisztelegnek. A keresztnél koszorút helyez el Székesfehérvár Önkormányzata nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester és Róth Péter alpolgármester, a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és Klub Polonia Egyesület képviselői valamint Bobory Zoltán költő, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnöke. A második világháború idején történt katyńi vérengzés lengyel áldozatainak tiszteletére állított emlékkeresztnél a Jávor Ottó téren 16.00 órakor kezdődő néma koszorúzáson a Hermann László Zeneiskola növendékei előadásában szól az Il Silencio.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.