Belföld

DK: ne nyilatkozzanak a szülők a hittanról

Hétfőn és kedden lesz az iskolai beiratkozás. A szülő dönt: hittan vagy erkölcstan?

Azt javasolja a Demokratikus Koalíció a leendő első osztályos tanulók szüleinek, hogy az iskolai beiratkozáson ne nyilatkozzanak arról, gyermekük erkölcstant, vagy hit- és erkölcstant választ.

A DK szerint erre joguk van, a nyilatkozat megtagadható. A minisztérium 2013. március 22-én kelt rendelete kimondja, „önkéntes” nyilatkozatról van szó.

A Demokratikus Koalíció arra is felhívja a figyelmet, hogy az egész adatgyűjtés alkotmányellenes. Az alaptörvény kimondja, senki sem kötelezhető arra, hogy vallási meggyőződését nyilvánosságra hozza. A vallási hovatartozás és meggyőződés olyan érzékeny adat, amelynek állami nyilvántartása súlyos visszaélésekre adhat okot. A Demokratikus Koalíció ezért ismételten felszólítja a kormányt, hogy a beérkezett adatokat se adja át az egyházaknak. Ha ez mégis megtörténne a Demokratikus Koalíció az állampolgári jogok biztosához fog fordulni, hogy hivatalból kérjen alkotmánybírósági döntést.

A Demokratikus Koalíció pártállásra való tekintet nélkül mindenkinek hajlandó jogi segítséget nyújtani, akit a nyilatkozat megtagadásának esetén bármiféle jogi sérelem, vagy hátrányos megkülönböztetés érne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik