Belföld

Orbánnak a német példát ajánlotta Konrád György

konrád györgy (konrád györgy)
konrád györgy (konrád györgy)

A Kossuth-díjas író szerint a magyar politikai osztálynak el kell gondolkoznia azon, mit engedhet meg magának.

A Nemzetközi PEN Club és a Brandenburgi Művészeti Akadémia volt elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta, hogy Joachim Gauck német szövetségi elnök meleg hangú levélben köszöntötte kedden, nyolcvanadik születésnapja alkalmából. Németországban a politika nem az alapján tekint a művészekre, hogy épp melyik párt van hatalmon – fogalmazott a világhírű író, aki nem bánja, hogy a magyar kormány részéről nem üdvözölték. Konrád György szerint Németországban más a filozófia, másként tekintenek az írókra, művészekre.

A német politikai közállapotokat a Kossuth-díjas író azzal példázta, hogy egy berlini konferencián vett részt, amelyen megjelent Elmar Brok, az Európai Parlament Külügyi Bizottságának CDU-s elnöke és Frank-Walter Steinmeier volt szociáldemokrata külügyminiszter, most az ellenzéki SPD frakcióvezetője a Bundestagban. A konferencia végén a vitatkozó felek még ottmaradtak egy darabig beszélgetni egymással, majd a távozó Steinmeyer odaszólt Broknak: „Elmar, hazavihetlek?”

A magyar kormánnyal kapcsolatban azt mondta: akkor vált reménytelenné a helyzet, amikor Orbán Viktor a választások után egészpályás letámadásba kezdett és megalázta az ellenfelet. „Az őrültsége ennek a mostani vezetőcsoportnak az egészpályás letámadás, annak föl nem fogása, hogy miből áll az európai liberális demokrácia, amely a győztes többségnek különböző jogokat biztosít, de a vereséget szenvedett kisebbségnek is méltóságot és visszatérési lehetőséget ad” – fogalmazott. A Fidesz politikájával kapcsolatban úgy vélte: „ezek zsarnoki indulatok és ez nem európai jelenség”. Szerinte a magyar politikai osztálynak el kell gondolkoznia azon, mit engedhet meg magának.

A Kossuth-díjas író az ellenzéket is bírálta, amiért „Bajnai és Mesterházy között nem dőlt el” a miniszterelnök-jelöltség. Ő egyértelműen Bajnai Gordon mellett érvelt: kettőjük közül Mesterházy a fiatalabb, tapasztalatlanabb. Jó szervező, de „nem érezni benne a felnőttséget, érettséget, bölcsességet”, úgyhogy Bajnainak „jobb híján neki kell megerősítenie magát” a miniszterelnök-jelöltségért – vélte. „Ha ez a két ember nem tud erőt mutatni önfegyelemben és konszenzusképességben, hanem ehelyett ez az idétlen, gusztustalan tötyörgés van, akkor elmegy a kedve a nagyközönségnek” – fogalmazott Konrád György, aki végül a jobboldalnak azt üzente: rójon magára olyan normákat, mint a német CDU-CSU.

Nézőpont: fej fej mellett Mesterházy és Bajnai

A Nézőpont Intézet Magyar Nemzetnek készített közvélemény-kutatása szerint egyébként jelenleg szinte egyforma lenne a támogatottsága Mesterházy Attilának és Bajnai Gordonnak, amennyiben valamelyikük egyedül képviselné az ellenzéket kormányfőjelöltként. Az április elején készített felmérés szerint a szocialista Mesterházy Attilát a megkérdezettek 17 százaléka látja alkalmasnak miniszterelnöknek, ha a Jobbikon és a Fideszen kívül ő egyedül képviselné az ellenzéket kormányfőjelöltként. Ha az ellenzéki együttműködés Bajnai Gordon vezetésével indulna neki a választásoknak, a volt kormányfő 19 százalékos támogatottságot kapna.

Egyik forgatókönyv teljesülése esetén sem tudnák azonban megközelíteni Orbán Viktor népszerűségét: a kutatás alapján a Fidesz elnökét a válaszadók 42 (ha kihívója Mesterházy), illetve 40 százalék (ha kihívója Bajnai) tartja alkalmasnak a miniszterelnökségre. Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje ebben a háromosztatú rendszerben 11-11 százalékot kapna – írja a szombati Magyar Nemzet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik