Belföld

Árvíz után kígyófrász

árvíz (áradás, )
árvíz (áradás, )

Hányással, hasmenéssel járó fertőzések, rágcsálók és vadon élő állatok egyaránt veszélyt jelenthetnek az árvíz és belvíz sújtotta területeken élőkre. Az ÁNTSZ összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat!

A higiénés szabályok betartásának fontosságára hívta fel az árvíz- és belvíz sújtotta területeken élők figyelmét az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

A fertőző megbetegedések megelőzése érdekében kiemelt fontosságú a rendszeres és alapos, meleg vízzel történő szappanos kézmosás, valamint étkezés előtt a speciális kézfertőtlenítés. Hasmenéses panaszok esetén pedig azonnal orvoshoz kell fordulni – írták.

Az ár- és belvízzel veszélyeztetett területeken csak ellenőrzött, vezetékes ivóvizet javasolt fogyasztani, az ásott kutak vizét tilos ivóvízként használni – hangsúlyozták. Hozzátették: ha valaki a vízvezetékeken csőtörést vagy a környezetében vízkimaradást észlel, azonnal jelentse a vízmű üzemeltetőjének és az illetékes kormányhivatal járási népegészségügyi intézetének. Amíg megnyugtató választ nem kapnak, a vezetékes vizet is csak forralva használjákáll a közleményben.

Kitértek arra is, hogy a veszélyeztetett lakosoknak az esetleges kitelepítésre felkészülve célszerű sürgősségi csomagot összeállítaniuk. Ebben legyen egy váltás ruha, tisztálkodási szerek, állandóan szedett gyógyszerek, a csecsemőknek tápszer, ruházat, pelenka.

Fotó: MTI / Varga György

Rágcsálók, kígyómarás és védőoltás

– Árvíz idején megnövekedhet a veszélye a gyomor-bélrendszeri fertőzéseknek, hasmenéssel, hányással járó állapotoknak. Gondosan válogassa meg, hogy milyen élelmiszert fogyaszt, és semmisítse meg azokat az élelmiszereket, amelyeknél felmerül a gyanú, hogy a fogyasztásuk nem biztonságos!

– Az árvízzel kapcsolatos veszélyek súlyos fizikai és lelki megterheléssel járnak. Igyekezzen gondosan beosztani az idejét, és fordítson időt a pihenésre!

– Ízeltlábúak, különösen meleg, párás időjárási viszonyok között a szúnyogok sok kellemetlenséget okozhatnak, ráadásul megbetegedéseket is terjeszthetnek. Védekezzen a szúnyogcsípés ellen hosszú nadrág és hosszú ujjú felsőrész viselésével!

– Árvíz idején megjelenhetnek és elszaporodhatnak a rágcsálók a házakban. Igyekezzen a rágcsálókat távol tartani nemcsak az általuk okozott anyagi károk miatt, hanem azért is, mert ezek az állatok megbetegedéseket okozhatnak!

– Előfordulhat, hogy vadon élő állatok emberi lakóhelyeken keresnek menedéket az áradás elől. Kígyómarás, állatharapás esetén haladéktalanul forduljon orvoshoz!

– Az ár- és belvízzel sújtott területeken védőoltások általában nem szükségesek. Néhány speciális esetben azonban mégis ajánlott, kiváltképp azoknak, akik védelmi feladatokat látnak el (például a fertőző májgyulladás A típusa és a hastífusz elleni védőoltás).

Bakondi: mindenütt rendelkezésre áll a szakértelem

Mindenütt rendelkezésre áll az ár- és belvízi védekezéshez szükséges szakértelem, illetve megvannak a munkához elengedhetetlen speciális eszközök – közölte Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője pénteken Szegeden.

A magyarországi folyók mentén jelenleg 1529 kilométeren folyik árvízi védekezés, ebből 523 kilométer hosszan – a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Körösökön, a Krasznán, a Taktán, a Zalán – harmadfokú készültség mellett – mondta az altábornagy.

Az elmúlt két napban mintegy 15 ezer hektárral, 173 ezerre nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága. 15 megye 85 településén védekeznek a belvíz ellen. Az elmúlt napokban 11 embert kellett kitelepíteni a belvíz okozta károk miatt – tudatta a főigazgató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik