Belföld

Leválthatják a listázó HÖK-ösöket

Hallgatói fórum az ELTE-BTK-n (diáktüntetés, egyetemfoglalás, )
Hallgatói fórum az ELTE-BTK-n (diáktüntetés, egyetemfoglalás, )

Az ELTE bölcsészkarán hallgatói önkormányzati választások kezdődnek.

Kiírták az alapszakos és felsőoktatási szakképzéses hallgatói önkormányzati választásokat az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) bölcsészkarán. A szavazatokat április 30-ig összesítik.

Mezey Barna, az ELTE rektora a Magyar Nemzetnek elmondta: nem a diákok listázása miatt írták ki a választást, mert annak egyébként is itt az ideje, de kétségtelenül jókor jön, hisz „lehetőséget teremt a tisztulásra”. Noha szabályt nem hoztak arról, hogy a jelenlegi érdekképviseleti tisztségviselők ne jelöltethessék magukat újra, a rektor szerint illetlen lenne, ha megtennék. A kari HÖK felfüggesztése mindaddig érvényben marad, amíg a rendőrségi nyomozás eredményt nem hoz – tette hozzá.

Mint írtuk, a kar hallgatói önkormányzatának működését február 20-án függesztették fel, miután kiderült, hogy a szervezet vezetői világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján listákat készítettek a diákokról.

Csütörtök délután 5-től – immár engedélyezett formában – fórumot tartanak a korábbi egyetemfoglalók a témában. A rendezvényen olyan kérdéseket vitatnak meg a résztvevők, mint például: „Szerinted mi vezetett a listázáshoz?” „Miért van férfiuralom egy női többségű kar hallgatói önkormányzatában?” „Miért jelentheti föl a BTK HÖK elnöke a felsőoktatás mellett kiálló oktatókat?” „Miért működik ideológiai átnevelőtáborként a gólyatábor?”

A fórum szervezői felhívják az egyetemisták figyelmét, hogy a BTK HÖK-nek a kar minden hallgatója tagja, így megváltoztatásáért is csak együtt tehetnek.

Általában nagyon csekély érdeklődés szokott lenni a HÖK-választásokon (így fordulhatott elő, hogy néhány tíz szavazattal is nyerhettek korábban HÖK-képviselők), egyelőre megjósolhatatlan, hogy most, a nagy sajtóvisszhangot is keltett botrány után mennyire figyelnek a hallgatók a választásra. Szerda este egy szemtanú ugyanakkor arról számolt be a Hallgatói Hálózat Facebook-oldalán, hogy „a felfüggesztett BTK HÖK két tagja letépte, gombócba gyűrte és kidobta” a fórumra szóló plakátot, mondván: nincs rajta HÖK-ös pecsét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik