Belföld

Az időjárás miatt perelnék az államot

Az eső miatti kényszerű pihenőre állásidőt kellene fizetni a közmunkásoknak a szakszervezetük szerint – írja a Világgazdaság.

Próbapert indítana a Közmunkások Szakszervezete (KSZ), mert igazságtalannak tartja, hogy a rossz időjárás miatt kimaradt munkanapokra nem fizetnek állásidőt a közfoglalkoztatottaknak. Naponta csak nettó 700-800 forintot kapnak a közmunkások azért, hogy hazaküldik őket, a jelenléti ívre pedig azt írják, esett az eső – nyilatkozta a lapnak az érdekképviselet főtitkára.

Kordás László hozzátette: erre az időre állásidőt kellene kapniuk, hiszen nem az ő hibájuk, hogy a legtöbb szabadban végezhető munkát idén még nem lehetett megkezdeni az időjárás miatt. Vizsgálják annak a jogi lehetőségét, hogyan lehetne fellépni az ügyben, a pert sem zárják ki. „Mivel kollektív szerződés a közmunkások esetében nincs, ezért csak próbaperben gondolkodhatunk. Ehhez találnunk kell egy olyan közmunkást, aki vállalja az eljárást.”

Szerinte az is probléma, hogy a közmunkást a rendszerhez köti a meglévő szerződése. Ha valaki esetleg időközben máshol munkát kapna, csak úgy mehet el, hogy felbontja a szerződését. Ha az önkormányzat esetleg nem megy bele a közös megegyezésbe, akkor a dolgozónak egyoldalúan fel kellene mondania. Ebben az esetben ugyanakkor elveszít három évig minden ellátáshoz való jogot, így a 22 ezer 800 forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatást, de a közmunka lehetőségét is. Ha tehát az új munkahelye például egy hónap múlva mégsem tudná tovább foglalkoztatni, vissza már nem mehet – hívta fel a figyelmet Kordás.

A Világgazdaság ugyanakkor emlékeztet rá, hogy a kormány a közelmúltban határozott arról, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet csaknem 400 földrészletet, összesen több mint ezerhektárnyi termőföldet ad öt évre ingyenes önkormányzati vagyonkezelésbe a közfoglalkoztatási program megvalósításához.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly december és idén február közötti időszakban 502 ezer fő volt a munkanélküliek száma, ami az egy évvel korábbi 11,6 százalékossal megegyező munkanélküliségi rátának felel meg. Az egy évvel korábbihoz képest 23 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma a tavaly december és idén február közötti időszakban és meghaladta a 3,817 milliót.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az adatok azt jelzik, hogy továbbra is pozitív tendencia érvényesül a kormányzati politikában kiemelt szerepet játszó foglalkoztatottság terén, mivel tovább folytatódott a foglalkoztatottak számának több mint két és fél éve tartó emelkedése az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Ugyanakkor elemzők szerint ebben nagy szerepet játszott közfoglalkoztatás. Viszont vélhetően nem azokban a szegmensekben lett több embernek munkája, ahol ez tartósan fennmaradhat, a közmunkák kifutásával azonnal visszaesés jelentkezik a foglalkoztatottságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik