Belföld

Mégsem kell a hallgatói szerződés

hallgatoi-szerzodes-egetes(210x140)(3).jpg (hallgatói szerződés, diák, )
hallgatoi-szerzodes-egetes(210x140)(3).jpg (hallgatói szerződés, diák, )

A munkavállalásra szóló kötelezettség marad, csak a kontraktus aláírása lenne szükségtelen.

Várhatóan április második felében zárulhatnak le a tárgyalások a hallgatói szerződésekről a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és a kormány között. A kormány ragaszkodik hozzá, hogy a diákok tanulmányaik finanszírozásáért cserébe bizonyos ideig itthon dolgozzanak, de hajlandó engedményeket tenni – írja az Index.

A tárgyalások arrafelé mutatnak, hogy maga a hallgatói szerződés eltűnhet, de a korlátozások megmaradnak. A szabályozás szükségtelenné tenné a kontraktus aláírását, az egyetemek hallgatói nyilvántartási rendszerein keresztül (Neptun, ETR) lenne követhető, kire vonatkoznak majd a magyarországi munkavállalásra szóló kötelezettségek.

Puhítanának a mostani feltételeken is. Az Index információi szerint felmerült, hogy azoknak ne kelljen fizetni, akik a második félév végéig otthagyják az egyetemet. A HÖOK azt is szeretné elérni, hogy elég legyen csak a képzési idejüknek megfelelő időt magyarországi munkavállalással tölteni. A diploma megszerzése utáni 20 év alatt így csak 3-6 évet kellene itthon dolgozni (a mostani 6-12 év helyett).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik