Belföld

Hókáosz-jelentés elhalasztva

havazas(2)(210x140)(2).jpg (havazás)
havazas(2)(210x140)(2).jpg (havazás)

Mégsem holnap, hanem csak jövő kedden derülhet ki, lesz-e felelőse a március 14-ei havazás miatti felfordulásnak.

Jövő keddre halasztották az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának ülését, amelyen a márciusi rendkívüli időjárási helyzet kezeléséről szóló belügyminisztériumi jelentést tárgyalták volna. Eredetileg holnapra tervezték ezt az ülést, de a kormány részéről valaki egészségügyi okra hivatkozva halasztást kér. Mivel a péntek másoknak nem volt jó, 9-ére tűzték ki a nyilvános ülést. Tehát jövő kedden kiderülhet, hogyan értékelte a helyzet kezelését a belügyminiszter és osztja-e azt a kormány.

Március 14-én az országban többfelé kezdődött intenzív havazás. A viharos erejű szél miatt kialakult hófúvás számos utat – köztük autópályát is – járhatatlanná tett. Autók és kamionok akadtak el, 14 ezer ember rekedt az utakon, a vasúti közlekedés több vonalon megbénult, számos településen megszakadt az áramszolgáltatás.

A katasztrófahelyzet kezeléséről Orbán Viktor miniszterelnök jelentést kért Pintér Sándor belügyminisztertől. Kocsis Máté, a honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes elnöke már március 18-án jelezte, hogy szeretnék megtárgyalni a beszámolót.

Pintér Sándor március 19-én közölte, hogy tárcája elkészítette és határidőre le is adta a rendkívüli időjárás miatti katasztrófahelyzet tapasztalatairól szóló jelentését. Hozzátette, a jelentés nyilvánosságra hozataláról a kormányfő dönt.

A kormány a múlt héten tárgyalta meg a dokumentumot, és továbbította a rendészeti bizottságnak.

Fejetlenségre panaszkodtak a mentésben résztvevők. A Független Tűzoltók Független Szakszervezetének honlapján tették közzé a tapasztalatokat. Erről itt olvashat:

További részletek a témában itt találhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik