Belföld

PM: A Fidesz a legsötétebb kádári időket idézi

Párbeszéd Magyarországért Párt (Párbeszéd Magyarországért Párt)
Párbeszéd Magyarországért Párt (Párbeszéd Magyarországért Párt)

Az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetség szerint a Fidesz a "legsötétebb kádári módszereket használja az ellenzéki hangok elnémítására".

Szabó Tímea, a PM társelnöke erről annak kapcsán beszélt az MTI-nek, hogy péntek reggel a rendőrök előállították a Hallgatói Hálózat (HaHa) két aktivistáját, akik március elején részt vettek a Lendvay utcai Fidesz-székház udvarának “elfoglalásában”.

A független politikus szerint az előállítottaknak két alapjoga is sérült. Azzal, hogy a fiatalokat előzetes idézés nélkül állították elő, megvalósult a személyi szabadság megsértése, sérült a két fiatal védelemhez való joga. A hatályos törvények alapján csak bűncselekmény elkövetése közben tetten ért vagy szökésben lévő személyt kell azonnal előállítani. Szabó Máté ombudsman korábban kimondta, hogy minden egyéb esetben meg kell indokolni az azonnali előállítást.

Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért választási szövetségi véleménye szerint a Fidesz már a “legsötétebb kádári módszereket használja az ellenzéki hangok elnémítására és semmilyen jogellenes lépéstől sem riad vissza”. A nyolcvanas években is március 15. előtt egy nappal állították elő az ellenzékieket, ahogy a mostani előállítás is egy nappal a Fidesz-székház elé tervezett újabb demonstráció előtt történt.

A politikus hangsúlyozta: a PM és az Együtt 2014 nem vett részt a Fidesz-székház udvarának március 7-i elfoglalásában, de szimpatizálnak a fiatalok törekvéseivel. Egyúttal felkérte az összes, magát demokratikusnak valló pártot, hogy közösen ítéljék el az előállításokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik