Belföld

Nyugaton már kukucskál a nap

Teli-napsutes-Szegeden(960x640).jpg (Téli napsütés Szegeden)
Teli-napsutes-Szegeden(960x640).jpg (Téli napsütés Szegeden)

A nyugati határszélen már szakadozik a felhőzet, de keleten még intenzíven esik a hó. Délutánra az ország nagy részén megszűnik a csapadék.

Az Időkép adatai szerint a legvastagabb friss hóréteg Pécs és Kaposvár térségében alakult ki. Itt 23-32 centi a hótakaró vastagsága. Szerdára Somogy, Borsod és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat havazás, illetve hófúvás miatt. Az aktuális útviszonyokról itt tájékozódhat.

A délelőtti órákban még az ország legnagyobb részén esni fog a hó. Délkeleten ónos szitálás is előfordulhat. Napközben az Északi-középhegység és a Tiszántúl kivételével lassan megszűnik a csapadék. Ezeken a tájakon számottevő mennyiségű friss hóréteg már nem képződik. Az Északi-középhegységben és a Tiszántúl legészakibb részén viszont délelőttől estig még több centiméteres friss réteg hullhat. Összességében a nap folyamán 10 centi körüli hómennyiség valószínű. A déli órákra a nyugati megyékben és északkeleten is mindenütt megszűnik a gyenge hófúvás. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1, +4 fok között várható. Késő estére +2, -3 fok közé hűl le a levegő.


Fotó: AFP / SVEN NACKSTRAND

Csütörtökön keleten még nagyrészt erősen felhős idő várható, de nyugaton már rövidebb napos időszakok is előfordulhat. Havazás, havas eső keleten és északkeleten még lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1, -4 fok körül alakul, de a kevésbé felhős nyugati tájakon ennél hidegebb valószínű. A napi maximumok 2, 10 fok között alakulnak.

Pénteken borult idő lesz. Nyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor, kezdetben északkeleten havas eső, hó is lehet. Helyenként megélénkül a délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2, +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2, 7 fok között alakul.

Szombaton és vasárnap sem változik számottevően a helyzet. A nappali felmelegedés azonban szép lassan emelkedni fog. Húsvétkor már 5-12 fokos csúcsértékek ígérkeznek. Hétfőre aztán hosszabb-rövidebb időre már a nap is előbújik az ország nagy részén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik