Belföld

Sosem lesz már tavasz – percről percre

havazás (havazás)
havazás (havazás)

Megint fennakadások vannak a közlekedésben. Van, ahol 30 centi hó esett az éjjel.

13.33 – Ismét járható a 81-es út Kisbérnél

Ismét teljes szélességében járható a 81-es út Kisbér és Vérteskethely között, ahol korábban egy kamion fordult keresztbe. Korábban, a műszaki mentés idejére teljes szélességében lezárták az útszakaszt.

13.24 – Szánkózás a XII. kerületben


(Fotó: MTI/Beliczay László)

12.59 – Frontális karambol Pest megyében

Egy ember súlyosan, kettő könnyebben megsérült, amikor két autó összeütközött Gyömrő és Maglód között a 31-es főúton szerda délelőtt – tájékoztatta a Pest megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t. az ismeretlen körülmények között történt frontális karambol miatt egy időre teljes szélességében lezárták a főutat, majd az egyik sávot, mostanra pedig mindkét sávot megnyitották a forgalom előtt, így a terelés is megszűnt.

12.50 – Nincs járhatatlan új az országban

Továbbra is folyamatosan havazik a főváros körzetében, Pest megye déli területén, a Dunántúl középső részén, a Duna vonalától keletre pedig mindenhol intenzíven havazik. Az északi és a keleti megyékben és az Alföldön is téliesre változtak a közlekedési feltételek – írja közleményében az Útinform.

A főutakon fennakadás délben nem volt, a folyamatos havazás nyomán a főutak burkolata általában latyakos vagy havas. A mellékutakon téliesebbek az útviszonyok, hókásás, latyakos, havas vagy letaposott havas szakaszokra egyaránt számíthatnak a közlekedők. Ugyanakkor a 30 ezer kilométeres úthálózaton a havazás miatt nincs útlezárás.

12.42 – Helyreállt a közlekedés Zala megyében

A 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsikra vonatkozó korlátozást a hatóságok feloldották, ezért a kamionforgalom is helyreállt az M7-es autópályán. A határon a forgalom zavartalan.

12.20 – Eseti már csak a forgalomkorlátozás

A télies időjárás miatt továbbra is fokozott óvatosságra van szükség, de szerda délelőtt már csak eseti jelleggel kellett forgalomkorlátozásokat elrendelni – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

11:45 – Árokban egy busz

Egy árokba csúszott autóbusz mentése miatt lezárták a 2-es főutat a bánki elágazónál – közölte az MTI-vel a Nógrád Megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese szerdán. A balesetben személyi sérülés nem történt.

11.30 – Már nem figyelmeztetnek

Több megyében visszavonta a korábban kiadott veszélyjelzést a meteorológiai szolgálat, így már csak két északkeleti megyében van érvényben citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés a havazás, illetve hófúvás miatt.


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

10.52 – Románok  vesztegeltek Zalában

Csecsemő és több kisgyerek is volt azon a román autóbuszon, amelynek műszaki hibája miatt az utasok csaknem egynapos ellátásáról a nagykanizsai tűzoltók gondoskodtak. Az 56 román utast szállító autóbusz kedden, a kora reggeli órákban akadt el műszaki hiba miatt Sormáson. A jármű Constantából indult és Spanyolországba tartott, a közel négyezer kilométeres út felénél járt, amikor a hiba bekövetkezett..

10.40 – Megvan a hókáosz igazi felelőse

Már olvashatóak azok a vélemények, amelyeket a mentésben részt vevők írtak. Ha érdekli, ide kattintson.

10.25 – Újabb karambol az M0-áson

Feloldották a zárást az M0-ás autóút főváros felé eső oldalán, a 21-es kilométernél szerda délelőtt, ám nem sokkal később újabb karambol történt az autóút külső oldalán – közölte honlapján a rendőrség és az Útinform.

Hajnalban egy személyautó és egy kamion ütközött össze, a helyszínelés befejezéséig csak a fél pályán haladhatott a forgalom, de azóta megszűnt a korlátozás. Amint oszlani kezdett a dugó, az M0-ás másik, az M5-ös autópálya felé vezető oldalán, a 15-ös kilométer közelében két személyautó karambolozott. A helyszínelés és műszaki mentés miatti sávlezárás következtében három-négy kilométeres kocsisor torlódott fel.

10.09 – Repülnek a repülők

A folyamatos és intenzív havazás ellenére rendben elindultak a járatok a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren szerdán – közölte Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója. Elmondta: egész éjszaka és jelenleg is folyamatosan takarítják a futópályákat. A repülőtér fogad és indít is gépeket. Nagyjából tíz perces késéssel indulnak a járatok, mivel jégteleníteni kell a gépeket.

10.04 – Ki állhat a havazás mögött?


(Forrás: Facebook)

9.59 – Ukrajna példát mutat

Az ukrán főváros több magas rangú vezetője vesztette el hivatalát, amiért a múlt hétvégi hóvihar okozta problémák elhárításával nem tudtak megfelelően megküzdeni.

Kijevet pénteken érte el a heves széllökésekkel kísért havazás, ami a lakosságot váratlanul érte, a hivatalos szervek ugyanis nem tájékoztatták előre az embereket. Három nap alatt több mint fél méter hó hullott az ukrán fővárosra, ám a hóeltakarítás igen lassan halad. A részben megtisztított utakon kedden is még hatalmas dugók alakultak ki.

9.42 – Kamion fordult keresztbe

Keresztbe fordult egy kamion a 81-es főúton Kisbér és Vérteskethely között, A műszaki mentés idejére az érintett szakaszt teljes szélességében lezárták.

9.30 – Késnek a vonatok

Tartós felsővezetéki zárlat miatt áram nélkül maradt szerdán reggel a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Veresegyház-Vác vonal. Ezeken a vonalakon 20-25 perces késésre kell számítaniuk az utasoknak. A menetrend szerinti közlekedés csak a déli órákra állhat helyre.

8.40 – Több száz mentés

A katasztrófavédelem tűzoltóegységeit kedden országszerte összesen 231 esetben riasztották műszaki mentéshez, több mint százszor a teherforgalom megindítása után – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

8.25 – Citromsárga riasztás

Az előző este előre jelzetthez képest nem kettő, hanem hét megyében van érvényben citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés havazás, illetve a várható hófúvás miatt. Vas, Veszprém, Zala és Somogy, valamint Heves megyében a várható gyenge hófúvás miatt adták ki a figyelmeztetést. E szerint ezeken a területeken a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a hófúvás mellett a havazás miatt is érvényben van az elsőfokú figyelmeztetés. Így ezekben a megyékben arra is készülni kell, hogy 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi friss hó is hullhat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának kora reggeli összesítése alapján az éjszakai intenzív havazás nyomán a fő- és mellékúthálózaton egyaránt téliesek az útviszonyok. A közútkezelő ezért arra kéri a közlekedőket, hogy országszerte fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról!

A munkagépek éjszaka és a reggeli órákban is megállás nélkül dolgoztak, ennek ellenére a fő- és mellékutak egyaránt havasak, latyakosak, csúszósak, Csorna közelében jégbordásak, Baja térségében jeges szakaszokra kell számítani.


Fotó: MTI / Czimbal Gyula

Baleset az M0-áson

Baleset miatt jelentős torlódásra kell készülni az M0-ás autóút 21-es kilométerénél, a Budapest irányába vezető oldalon – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata szerda reggel az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az autóúton – eddig ismeretlen okból – személyautó és kamion ütközött össze. A forgalom csak fél pályán halad. A rendőrségi helyszínelés folyamatban van.

30 centi hó

A Dunántúl nyugati és déli területein 15-20, a középső országrészben helyenként 25-30 centiméter hó hullott. Az Alföldön 15-20, míg az északkeleti megyékben 5-10 centiméter a hó vastagsága.

A szél többnyire gyenge vagy szélcsend van, viszont Heves, Nyékládháza és Sátoraljaújhely környékén közepese erősségű szél fúj. Egyelőre jelentősebb hófúvásokról nem érkezett információ, viszont Zala megyében a sármelléki bekötő út a reggeli órákra járhatatlanná vált – írták közleményükben.

Elakadt kamionok

Zala megyében szerda reggelre 15-20 centiméteres volt a hóréteg vastagsága. A hófúvás miatt járhatatlanná vált a sármelléki bekötő út, nem közlekedhetnek a járművek a 75-ös főút egy szakaszán, Surdnál pedig egy 40 tonnás, keresztbe fordult kamion zárja el teljesen az utat.

A 75-ös főúton, a 27-es és a 35-ös kilométerszelvények, vagyis a Bak és Pölöske közötti szakaszt hétfő óta nem használhatják a teherjárművek, az elakadt kamionok miatt keddtől azonban már teljes lezárás van érvényben. A 61-es főút Zala megyei szakaszán kedd este tiltotta meg a rendőrség a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedését, ezért már a Somogy megyei szakaszon, Inkénél és Iharosberénynél leterelik a járműveket, így Nagykanizsa irányába a 68-as főút felé lehet kerülni.

Feloldották az útzárat az M3-as autópályán, ahol a 46. kilométerszelvénynél a Budapest felé vezető sávban egy sószóró ütközött korlátnak. Senki nem sérült meg a balesetben.

Járnak a vonatok

A nemzeti vasúttársaság minden vonata elindult szerda hajnalban, a folyamatos havazás ellenére. A vonatok az ország nagy részén menetrend szerint járnak. Nagyobb késésekről a Mávinform nem kapott jelentést, de 5-10 perc késések több vonalon is előfordulnak.

A MÁV Zrt. munkatársai az egész országban nagy erőkkel dolgoznak a vasúti pályák mentén, folyamatosan több százan takarítják a váltókat és a peronokat az állandó havazás miatt. Az elhaladó vonatok menetszele azonban felkavarja a frissen leesett havat, s emiatt szinte minden vonat után újra kell tisztítani a váltókat.

Munkában a hókotrók Budapesten

Folyamatosan takarítja az utakat Budapesten a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF), amelynek mérései szerint kedd délután óta mintegy 8 centiméter friss hó hullott. A főutak latyakosak, hajnalban a közösségi közlekedés elindult. Az Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisa szerint a csapadék várhatóan dél körül szűnik meg.

“Munkagépeinkkel folyamatosan végezzük a fő- és közösségi közlekedési útvonalakon a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést, hómunkásokkal a közjárdák, közlépcsők, gyalogátkelők megtisztítását” – írták. Hozzátették: a központi ügyelet folyamatosan kapcsolatot tart a Budapesti Közlekedési Központ fődiszpécserével, kéréseit priorításként kezelik. A mellékutak havasak, takarításukat csak a főutak rendbetétele után kezdik meg.


Fotó: MTI / Fotó: MTI / Czimbal Gyula

Elakadt a villamos

Buszokkal szállítják az utasokat az 1-es villamos vonalának egy szakaszán – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerda reggel Facebook-oldalán. A fennakadást műszaki hiba okozza. A BKK közleménye szerint jelenleg az 1-es és az 1A villamosok helyett a Reitter Ferenc utca és a Bécsi úti végállomás között közlekednek villamospótló buszok.

A forgalom nyolc óra előtt helyreállt – közölte a BKK.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik