Belföld

Riasztást adtak ki a hó miatt

havas-ut(960x640).jpg (havas út, )
havas-ut(960x640).jpg (havas út, )

Kamionok százai vesztegelnek, több megyében másodfokú riasztás van érvényben. Estig még 15 centi hó eshet.

Két megye kivételével az ország egész területén első-, illetve másodfokú figyelmeztetések, valamint riasztások vannak érvényben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére. Budapesten jelenleg elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a havazás miatt.

Budapesten, a havazás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elsőfokú riasztása van érvényben – hívta fel a figyelmet Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI). Fél nap alatt 9-15 centiméter hó hullott a fővárosban, de éjfélig további tíz centiméter csapadék eshet.

Kisdi Márk Máté, szóvivő azt mondja, hogy az elmúlt 12 órában tizenöt, a havazással összefüggő műszaki mentéshez riasztották a fővárosi tűzoltókat, eddig senki nem sérült meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy az M7-es autópályára nem lehet 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel felhajtani, így a teherautóknak Budaörsön, a Tesco áruház parkolójában kell várakozniuk az útzár feloldásáig.


Fotó: MTI / Marjai János

Kedd hajnalban minden BKV-járat rendben elindult, csak a hegyvidéki buszjáratok közlekedésében lehetnek kisebb fennakadások. A metrók, a hévek és a villamosok is zavartalanul járnak, a hegyvidéki buszjáratok közlekedésében azonban vannak kisebb fennakadások. Ettől függetlenül ott is minden járat teljes vonalon közlekedik.

A katasztrófavédelem arra kéri a járművezetőket, hogy készüljenek fel arra, hogy esetleg csak kerülő úton tudják elérni céljukat, ezért legyen az átlagosnál több üzemanyag a járműben.

127 baleset a hó miatt

A rendőrök fél nap alatt 69 embert és 53 járművet szabadítottak ki a hó fogságából. Tegnap délután óta 719 rendőr 296 autóval mentette a bajbajutottakat. A havazás miatt eddig 127 közlekedési baleset történt az ország közútjain, nyolc ember súlyos, huszonhat pedig könnyű sérülést szenvedett.

Kedd hajnalban a Készenléti Rendőrség munkatársai az M1 autópályán egy kisgyermekes családnak segítettek biztonságos helyre jutni, mert elromlott az autójuk. Az érdi rendőrök egy olyan kétgyermekes családnak nyújtottak segítséget, akik elakadtak a hóban.

Kamionos helyzet, és az autópályák

Az ORFK felhívta a figyelmet arra, hogy Fejér, Somogy, Zala, Csongrád, Baranya, Hajdú és Tolna megyében az elrendelt kamionstop – a 7,5 tonnát meghaladó teherjárművek forgalomkorlátozása – visszavonásig érvényben van, a Szlovéniába tartó, 7,5 tonnánál nagyobb összsúlyú teherautók közlekedésének korlátozását – a szlovén hatóságok által elrendelt belépési tilalom miatt továbbra is fenntartják.

Hétfő óta tart a forgalomkorlátozás az M70-es autóút és az M7-es autópálya teljes zalai szakaszán, a 86-os főúton Rédicsnél, illetve a 75-ös főúton a 27-es és a 33-as kilométerszelvények között. A Fejér megyei utak és az M7-es autópálya itteni szakasza havas, hókásás, latyakos, helyenként csúszós, a síkosságmentesítés folyamatos. Az M6-os autópálya Pécs felé vezető oldalán vizes a burkolat, a Budapest felé vezető oldal egy keréknyomon járható, míg Dunaújváros környékén havas szakaszokra kell számítani.


Fotó: MTI / Varga György

Több mint hétszáz, többségében külföldi kamion vesztegel az időjárási körülmények miatt elrendelt forgalmi korlátozások okán Zala megyében, a sofőrök ellátását karitatív szervezetek is segítik.

Elsősorban Lenti és Rédics térségében, valamint az M7-es autópálya mentén több mint hatszáz teherjárművet helyeztek el kamionterminálokban, pihenőhelyeken vagy szükségparkolókban. További száznál is több jármű az M7-es autópálya Letenyéhez közeli szakaszán, a leállósávon várakozik hétfő óta. A veszteglő kamionok 10-15 százaléka magyar, a külföldiek között szlovákok, lengyelek, litvánok, csehek és románok vannak legtöbben, az M7-es mellett állók között legnagyobb számban a román kamionosok vannak.

Pest megyében sem jobb a helyzet

Az éjszaka folyamán huszonegyszer riasztották a Pest megyei tűzoltókat a havas, jeges úton megcsúszott, árokba szaladt autók mentéséhez, elsősorban Cegléd és Nagykáta térségbe. Egyelőre csupán e két kistérségre adtak ki másodfokú riasztást, melyet a nap során várhatóan kiterjesztenek Pest megye teljes területére. A régióban jelentős vastagságú hóréteg alakult ki, az utak is havasak, jegesek, csúszósak. Az előrejelzések alapján további hófúvás és fokozatosan erősödő szél várható, ami helyenként hótorlaszokat emelhet. Elzárt település, illetve lezárt útszakasz egyelőre nincs Pest megyében.

Somogyban is sok mentés volt

Somogy megye teljes területét összefüggő, 15-20 centiméteres hóréteg fedi, a rendkívüli időjárásban hóban elakadt, árokba csúszott és balesetet szenvedett személygépjárműveket, kamionokat és autóbuszokat kellett menteni, a reggeli buszok közül néhány elakadt, vagy kimaradt. A kamionstop érvényben van, de az utak járhatók.

A 67-es úton, Mernyén több kamion is vesztegelt a hó miatt, őket a KÖTÉL Egyesület mentette ki. Több kamiont Somogyaszalón helyeztek biztonságba, illetve a kaposfői körforgalomnál és a kadarkúti polgármesteri hivatalnál biztosítottak számukra menedéket. Egy élő állatot szállító kamiont a KÖTÉL Egyesület Kaposvárra vontatott.

A helyi védelmi bizottságok koordinálása mellett a települési önkormányzatok megszervezték az útjukat folytatni nem tudó emberek befogadását és ellátását. Somogy megyében 4 helyszínen összesen 151-en vették igénybe a melegedőket, ellátásukban a karitatív szervezetek is közreműködtek. Elzárt település nincs Somogyban, a megye teljes úthálózata járható. Az elmúlt napon a busz- és vasúti közlekedés estenként némi késéssel, de folyamatosan működött, és a közműszolgáltatásban sem fordult elő üzemzavar. Kedd reggel a Kapos Volán reggeli menetrendszerinti járatai el tudtak indulni, viszont a Rinyakovácsi-Kaposvár, a Kisgyalán-Kaposvár és a Fiad-Bonnyapuszta közt közlekedő járatok kimaradtak. Elakadt továbbá egy-egy autóbusz Nagyberkiben és Nemesviden is. A közútkezelő jelenleg 26 saját és 29 bérgéppel dolgozik folyamatosan a megye területén.

Hókotró is bajba került Zalában

Hétfő délután óta több mint 30 esetben riasztották a zalai tűzoltókat a havas utakon elakadt vagy balesetet szenvedett járművek miatt, a megye több útján továbbra is áll a teherforgalom. Vasárnap óta átlagosan 14-17 centiméter vastag hótakaró esett Zalában. A megyében a főutak hókásásak, a mellékutak havasak vagy letaposott havasak, emiatt a személygépkocsik számára nehezen, de járhatóak, a tehergépjárműveknek azonban az emelkedőkön nagyon nehéz a feljutás.


Fotó: MTI / Varga György

Az időjárási és útviszonyok miatt jellemzően elakadt kamionok és árokba csúszott gépjárművek szorultak mentésre, személyi sérüléssel vagy jelentős anyagi kárral járó baleset azonban nem történt. Hétfő délután óta 31 esetben hívták a zalai hivatásos tűzoltókat járművek műszaki mentéséhez, kedd hajnalban Vasboldogasszony közelében például egy árokba borult hótoló kiemelését végezték el. A megyében továbbra is sárga riasztás van érvényben, mert a közepes erősségű északi szél hótorlaszokat emelhet, az előrejelzés szerint pedig még 10 centimétert meghaladó friss hó hullhat.

Jeges, havas utak

Az országos fő- és mellékúthálózaton egyaránt téliesek az útviszonyok, egyes térségekben a reggeli fagyok nyomán jeges, jégbordás szakaszokkal is találkozhatnak az autósok a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának kedd kora reggeli összesítése alapján. Arra kérik a közlekedőket, hogy országszerte fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról és kizárólag a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművel induljanak el.

A főutakon Baja térségében jégbordás szakaszokra kell számítani, az ország többi részén havas, letaposott havas, hókásás a főúthálózat.

A mellékutakon jegesedést tapasztaltak Szombathely környékén, jégbordás szakaszokkal kell számolni Baja körzetében, máshol havasak, latyakosak, néhol hókásásak az alsóbbrendű utak. Sűrű a köd Szombathely és Vasvár tájékán, a látótávolság nem éri el a 100 métert, míg a Dunántúl nagy részén közepesek a látási viszonyok. Erős széllökésekre egyelőre Szombathely közelében kell számítani.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összes üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a cég szakemberei és munkagépei. A kora reggeli állapot szerint országosan több mint 500 munkagép dolgozik az utakon.
Friss információkat a társaság Útinform szolgálatának munkatársaitól és megyei diszpécsereitől kaphatnak. Minden elérhetőség megtalálható a www.kozut.hu vagy a mobiltelefonokra optimalizált m.kozut.hu oldalon.

Késések a szolnoki vonalon

A hómunkások munkája és a váltófűtő berendezések üzemelése ellenére Szolnok állomáson váltóállítási problémák miatt akár 30-40 perccel hosszabb menetidővel is közlekedhetnek a vasúttársaság járatai. Hétfő délután óta megerősített szolgálatban dolgoznak a vasutasok; több száz hómunkás dolgozik a váltók hó- és fagymentesítésén, hogy minden vonalon biztosított legyen a folyamatos vasúti közlekedés – tartalmazza a Mávinform közleménye.

Hozzátették: készenlétben vannak a hótorlaszok felszámolására a speciális hóolvasztó gépek, továbbá a peronok és az utasforgalmi területek csúszásmentesítésére több tízezer kilogramm mentesítő anyag áll rendelkezésre.


Budapest – Fotó: MTI / Marjai János

A Mávinform arra is felhívja az utasok figyelmét, hogy a havas, szeles időjárás következtében a peronok, valamint a vasúti járművek lépcsői síkosak lehetnek, ezért a fel- és leszállásnál fokozottan ügyeljenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik