Belföld

Hamarosan győz a tavasz

tavasz (tavasz, időjárás, )
tavasz (tavasz, időjárás, )

Bár az ország egy részén még kitartóan havazik, már nem kell sokat várnunk az enyhülésre.

Kedden este még egyértelműen a tél marad az úr az országban. Dél felől jön a következő csapadékhullám, a havazás folytatódik. A fővárosban is kitartóan hullik a hó, ami a hajnali órákig is eltarthat. Akár további 5-10 centi hó is eshet. Az ország útjain viszont lassan normalizálódik a helyzet. A közutakon és a határátkelőhelyeken elrendelt teherforgalmi korlátozások nagy részét feloldották, és délutánra a vasúti közlekedés is sokat javult. A havazás és a csúszós utak miatt azonban a hatóságok továbbra is fokozott óvatosságra intik a közlekedőket.

Erre készüljön, aki útnak indul

A közútkezelő tájékoztatása szerint a főutak többsége már jól járható, de mindenütt télies útviszonyokra számíthatnak az autósok. A Kisalföldön, Vas, Zala, Fejér, Pest, Bács-Kiskun és Heves megyében havazik. Máshol szállingózik a hó, Békés és Csongrád megyében havas eső esik. Országszerte gyenge a légmozgás, de Vasvár, illetve Heves környékéről erős széllökéseket jelentettek. A főutak burkolata országszerte vizes vagy sónedves. Latyakos szakaszokra kell számítani Vas, Veszprém és Somogy megyében, valamint Baja és Szolnok környékén. Zalaegerszeg térségében viszont jégbordás, Kiskőrösnél hóbordás szakaszok lassítják a haladást.

Kedd délután Pintér Sándor belügyminiszter a határforgalom részleges korlátozását is feloldotta. Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a határátkelőhelyeken és az autópályákon megindulhat a forgalom.


Fotó: Hír24

Tyúklépésben érkezik a tavasz

Jelenleg két megye – Komárom-Esztergom és Békés – kivételével az ország egész területén elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben a havazás, illetve a hófúvás miatt. Az Időkép előrejelzése szerint szerdán északon, északkeleten várható még hó. Borsod, Heves és Nógrád megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A többi országrészben havas esőre, esőre vált majd a csapadék. Még marad a hideg idő, viszont mérséklődik a szél.

Csütörtökre némileg enyhül már az idő, de helyenként kisebb havazás, hózápor, havas eső, eső is előfordulhat. Hajnalban a Dunántúlon még erősen fagyhat, viszont délen, délkeleten már érezhető lesz az enyhülés.

A hét utolsó napjaira aztán visszavonulót fúj a tél. Tavasziasabb hőmérsékletű (6-12 fok) , de továbbra is változékony, csapadékos időre számíthatunk. Vasárnap a szél is megerősödhet és záporok is előfordulhatnak.

Egyre nagyobb gondot okoz a belvíz

Tovább nőtt a belvízzel elárasztott területek nagysága az országban, amely már megközelíti a 80 ezer hektárt. Az olvadás követően tovább nőhet az elöntött területek nagysága – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Ezért 25 szakaszon első, 27 szakaszon másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben – olvasható az Időkép.hu-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik