Közélet

Már nem fojtogató a hóhelyzet

A hétfő este kezdődött havazás miatt kamionok százai vesztegeltek az ország útjain. A vészhelyzet gyakorlatilag elmúlt, kedd délután Pintér Sándor feloldotta a kamionstopot.

Két megye kivételével az ország egész területén első-, illetve másodfokú figyelmeztetések, valamint riasztások voltak érvényben hétfő este óta. Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, ezt kedd délután visszavonta. Az ország 17 megyéjében elsőfokú riasztás van érvényben a havazás és hófúvás miatt, állítólag még folytatódik a havazás.

Kedd éjfélig még ígértek újabb 5-10 centi friss havat, nagyobbat a Dunántúl délkeleti felére. Szerda hajnalban inkább csak keleten számíthatunk majd havazásra, körülbelül 3-10 centi eshet. Szerdán napközben már a gyenge hófúvásnak is csökken a valószínűsége. A percről perce történtő tájákoztatást egyelőre lezárjuk.

14:34 A belügyminiszter megkegyelmezett

Pintér Sándor feloldotta a határforgalom részleges korlátozását, így mind a határátkelőhelyeken, mind az autópályákon meghatározott ütemezés szerint és rendőri irányítás mellett megindulhat a forgalom. Arra kérnek mindenkit, hogy az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek. Torlódások előfordulhatnak, ezért minden autóstól türelmet kérnek.

14:04 Vége a narancssárga riasztásnak

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a másodfokú, azaz narancs riasztását, amelyet korábban Jász-Nagykun-Szolnok megye egészére és Pest megye két kistérségére adott ki hófúvás kialakulásának veszélye miatt. Így jelenleg a fent említett két megyén túl elsőfokú, vagyis sárga riasztás van még érvényben Zala, Vas, Somogy, Bács-Kiskun, Heves, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére és Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Pest, Csongrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés megye egyes kistérségeire. Havazást jelentettek a Kisalföldről, valamint Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megyéből. A Dunántúl középső területein és az Alföldön szállingózik a hó.

13:40 Tolnában egy úton maradt a kamionstop

Tolna megyében a Hőgyész-és Dombóvár közötti útszakasz (6532-es) kivételével feloldották a kamionstopot.

13:35 Feloldották az útzárat az M0-on

Korábban egy kamion és egy személyautó ütközött az M0-ás autóút 27-es kilométerszelvényénél, az M1-es autópálya felé vezető oldalon. A forgalom megindult az érintett szakaszon.


Fotó: MTI / Mihádák Zoltán

13:30 Beindult az élet Fejér megyében is

Délután egy óta feloldották a kamionstopot a megyében. Egyelőre azonban az M7-es autópályán Letenye, valamint az M6-os autópályán Pécs irányába még nem lehet közlekedni kamionokkal.

13:20 Feloldott útzárak Győr-Moson-Sopron megyében

Újból akadálytalanul haladhatnak a 82. számú főúton a 7,5 tonna feletti gépjárművek. A rendőrség feloldotta a kamionstopot Veszprémvarsánynál. Az M1-es autópályán Szlovénia felé haladó kamionosok nem hajthatnak le a 86-os csomópontnál. A járműveket az autópályán tovább terelik a rendőrök. A 81-es főút Győrből kivezető szakaszán csak a 7,5 tonna feletti járművek forgalmát korlátozzák a rendőrök abban az esetben, ha a szomszédos megyébe tartanak.

13:12 Mehetnek Szlovéniába

Ismét szabaddá vált az átkelés Szlovéniába a 7,5 tonna össztömeget meghaladó teherjárművek számára – közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője. Bangó Szilárd elmondta: 12 óra 30 perctől léphetik át ismét a magyar-szlovén határt Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál a tehergépjárművek. A korlátozás miatt hétfő déltől nem léphettek át a határon Szlovéniába a teherjárművek, Zalában emiatt kedd reggel már több mint 700 kamion vesztegelt.

12:24 Újabb baleset, ezúttal Bácsban

Két ember megsérült, amikor egy személyautó frontálisan ütközött egy teherautóval kedden Kiskunhalas és Kiskunmajsa között az 5402-es úton. A szemközti sávba átsodródott kocsiban hárman utaztak, közülük ketten megsérültek. Egyiküket a kiskunfélegyházi tűzoltók szabadítottak ki a roncsból. A sérülteket a mentők kórházba szállították, a mentés idején teljes útzár volt.

12:12 Újra járható az út Nógrádban, Rákóczibányánál

Befejezték a helyszínelést és a műszaki mentést Rákóczibánya határában, ahol reggel egy autóbusz és egy személygépkocsi ütközött össze. A személyautó egy bal kanyarban csúszott meg, áttért a szemközti sávba, azért rohant a busznak. Mindkét jármű az árokba csúszott. A balesetben négyen – köztük három gyerek – könnyebben megsérültek.

11:55 Kamionstop Jász-Nagykun-Szolnok megyében

A 4-es számú főút Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszán 10 óra 45 perctől a Szlovéniába tartó kamionokat az útviszonyok javulásáig a Kenderes, Szolnok és Kunszentmárton határában lévő parkolókba irányítják a rendőrök.

11:38 Riasztás még van, de javul a helyzet Jász-Nagykun-Szolnok megyében

A vasúti közlekedésben akár egyórás késések is előfordulnak, hótól elzárt település viszont nincs Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol minden út járható.

Délelőtt három jelentősebb, ám személyi sérüléssel nem járó baleset történt a megyében. Az egyikben árokba borult egy 22 tonnás, radiátorokat szállító kamion, amelyet egy speciális bázisdaru és lánctalpas jármű segítségével állítottak talpra, majd szállítottak el.

Jászárokszálláson a tűzoltók egy mentőt húztak ki a hóból, amely így két betegével folytathatta útját. Jelenleg is akadályozza a forgalmat a kungyalui vasúti átjáró előtt egy műszaki hiba miatt keresztbe fordult kamion.

A másodfokú riasztás továbbra is érvényben van a ceglédi, a jászberényi, a karcagi, a kunszentmártoni, a mezőtúri, a nagykátai, a szolnoki, a tiszafüredi és a törökszentmiklósi kistérségekben. Itt a friss hóval fedett területeken az erős szél magas hótorlaszokat emelhet.

11:13 Lezárták a 64-es utat

Árokba csúszott egy élelmiszert szállító kamion Tolna megyében. A jármű Enying felől tartott Simontornya felé. A sofőr nem sérült meg, de a mentést nehezíti, hogy sok gázolaj ömlött az útra. A műszaki mentés idejére a 64-es számú főutat Simontornya és Enying között teljesen lezárták.

11:11 Nem véletlen hízlalták magukat a mezei nyulak

Döntően bejött a népi időjóslás az idei télre: valóban kemény hideget hozó időszakok váltogatták egymást, és sok hó is hullott decembertől egészen mostanáig. Egyvalamiben azonban mégis tévedtek az időjósok.

11:08 Részleges forgalomkorlátozások

A Romániából, Ukrajnából, Szerbiából és Horvátországból érkező, 7,5 tonnát meghaladó teherautók közlekedését is korlátozták. Továbbra is érvényben van ugyanakkor a Fejér, Somogy, Zala, Baranya megyékre elrendelt a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművekre vonatkozó forgalomkorlátozás, kivéve Barcsnál, mert ott a kamionstop figyelembevételével engedik kifelé a nehéztehergépjármű-forgalmat.

Az ország területén a Szlovéniába tartó, 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárművek közlekedésének korlátozását a szlovén hatóságok által elrendelt belépési tilalom miatt fenntartják.

10:56 Barcs felől jöhetnének a kamionok

A berzencei átkelőnél továbbra sem léphetik át a határt egyik irányba sem a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik, azonban a horvát fél Barcsnál fél 10-kor feloldotta a korlátozást. Magyarország még nem.

A korlátozás miatt továbbra sem léphetik át a szlovén–magyar határt Szlovénia felé Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik. A kamionok a pihenőhelyeken, benzinkutakon és a leállósávokban várakoznak. A horvát–magyar határon Letenyénél Horvátországból csak az élő állatot, romlandó árut szállító magyar kamionok léphetnek be Magyarországra. Somogy megyében a személyautók zavartalanul közlekedhetnek.

Somogy, Fejér, Zala, Csongrád, Baranya, Hajdú és Tolna megyékben a 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárművek számára elrendelt „kamionstop” visszavonásig érvényben marad.  Elzárt település nincs Somogyban, a megye teljes úthálózata a személygépjárművek és a tömegközlekedési eszközök számára járható. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd reggeli előrejelzése szerint továbbra is elsőfokú riasztás van érvényben Somogy megyében.

10:53 Kamionos határzár Baranyában

Udvar és Drávaszabolcs közúti határátkelőhelyeken kedd reggel nyolc óta a 7,5 tonnánál nagyobb tömegű teherautók forgalma a hóhelyzetre tekintettel határozatlan ideig szünetel.

10:51 Teljes útzár az M0-áson

Egy kamion és egy személyautó ütközött az M0-ás autóút 27-es kilométerszelvényénél, az M1-es autópálya felé vezető oldalon. A helyszínről a mentők egy sérültet szállítottak kórházba. A rendőrség lezárta az utat, a forgalmat az 5-ös számú főútra terelik.


Fotó: MTI / Mihádák Zoltán

10:45 Kamiont mentenek Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Forgalomkorlátozásra és rendőri forgalomirányításra kell számítania Tiszafüred határában, a 33-as számú főúton. Egy kamion műszaki mentését végzik a szakemberek.


Fotó: MTI / Komka Péter

A megyében még mindig narancssárga figyelmeztető jelzés van érvényben. Bár jelenleg nem havazik, az utak továbbra is hókásásak, jégbordásak és csúszósak. A térségben továbbra sincs járhatatlan vagy hóakadály miatt lezárt útszakasz.

10:17 Kamionstop Ukrajna felől is

Az Ukrajnából érkező kamionok nem léphetik át a magyar határt. Továbbra is érvényben van a Fejér, Somogy, Zala, Csongrád,Baranya, Hajdú és Tolna megyékre elrendelt a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművekre vonatkozó forgalomkorlátozás. Az ország területén Szlovéniába tartó 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárművek közlekedésének korlátozását a szlovén hatóságok által elrendelt belépési tilalom miatt fenntartják.

10:05 Gyerekek szorultak egy buszba

Személykocsival ütközött és lesodródott az útról egy autóbusz a Nógrád megyei Rákóczibánya határában. A személyautó egy balkanyarban megcsúszott, átsodródott a szemközti sávba, ezért ütközött a busszal. Mindkét jármű az árokba csúszott. A balesetben négyen sérültek meg könnyebben, köztük azok a gyerekek is, akik egy időre a buszban rekedtek.

9:45 Baranyában két településre továbbra sem járnak a buszok

Elzárt település nincs, de Lothárdra és Kővágótöttösre nem közlekednek buszok, Erzsébetre pedig csak a községhez közeli kereszteződésig jutnak el a járatok. Pécsen a Kénes út le van zárva, a 35-ös helyi járat Dömörkapuig, a 36-os, 37-es csak az Angster úti megállóig megy.

A havazás miatt eddig tizenkétszer vonultak ki a katasztrófavédelem egységei. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Baranyára visszavonta az elsőfokú riasztást. A citromsárga figyelmeztető előrejelzés ugyanakkor érvényben van, mert gyenge hófúvás és tíz centimétert meghaladó hó várható a következő huszonnégy órában.

9:41 Nem volt szükség a betegszállító honvédségi járműre

Visszavonta a honvédség azt a sebesültszállító járművet, amely Medina térségben állt készenlétben a havazás miatt. A Tolna megyei védelmi bizottság kérésére Medina helyőrségben főként dialíziskezelésre váró betegek szállítására állt készenlétben, de igény hiányában kedd reggel visszavonták a készenlétét.

9:31 Egyre több kamion várakozik Vasban

Egyre több kamionos kényszerül várakozásra Vas megyében, elsősorban a Szlovénia irányába tartó, 7,5 tonnánál nehezebb teherjárművek forgalmának korlátozása miatt. Jelenleg 117 kamion várakozik a megyében, a 86-os számú főúton Körmendenél a Szarvas csárdánál, illetve az ÖMV benzinkútnál 50 nehéz tehergépjármű, Szombathelyen pedig a táplánszentkereszti elágazótól a TESCO parkolóig sorakoznak a leállított kamionok.

Vasban kisebb fennakadásokat okoz a közlekedésben a hóesés, amely az előrejelzések szerint tovább tart, kedden további 10 centiméternyi hó hullhat. A megye tűzoltóinak eddig tucatszor kellett személy- és tehergépjárműveket, valamint menetrend szerint közlekedő autóbuszokat kimenteniük a hó fogságából, hétfő este az Őrségben, Ivánc közelében egy mentőautó is a tűzoltók segítségére szorult. Vas megyében egyelőre nincs járhatatlan út vagy elzárt település, személyi sérüléssel járó közlekedési baleset nem történt.

9:22 Zalában minden út járható

A korlátozás miatt, egyelőre bizonytalan ideig továbbra sem léphetik át a szlovén-magyar határt Szlovénia felé Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik.A kamionok a pihenőhelyeken, benzinkutakon és a leállósávokban várakoznak.


Fotó: MTI / Varga György

A horvát-magyar határon Letenyénél Horvátországból csak az élő állatot, romlandó árut szállító magyar kamionok léphetnek be Magyarországra. Mindkét határszakaszon a személygépkocsik zavartalanul közlekedhetnek. Zala megyében jelen pillanatban nincs külvilágtól elzárt település.

Egy árokba borult kamion miatt korlátozottan lehet közlekedni a 86-os számú főút Lenti – Zalalövő közötti szakaszán. A sármelléki repülőtér bizonytalan ideig nem indít és nem fogad járatokat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat által kiadott előrejelzés szerint továbbra is elsőfokú riasztás van érvényben Zala megyében.

9:20 Borsodban is kiterelik a kamionokat

A Szlovéniába tartó 7,5 tonnát meghaladó teherautókat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az M30-as autópálya Miskolc-Északi és Miskolc-Déli felhajtójánál a rendőrök a forgalomból kiszűrik és mindkét helyen az Auchan áruházaknál kialakított várakozó helyekre irányítják. A megye területén más korlátozás nincs.

9:18 Újra járható az M3-as

Az M3-as autópálya 229-es km szelvényénél a kamion mentését a szakemberek befejezték, az autópálya érintett szakaszán az útzárat feloldották, a forgalom ismét zavartalanul haladhat.

8:07 Sokat késnek a vonatok

Szolnoknál váltóállítási problémák miatt a vonatok átlagosan 30-40, egyes járatok 100-120 perccel hosszabb menetidővel közlekednek, míg Szeged, Békéscsaba, Kecskemét, Kiskunfélegyháza térségében, valamint Délnyugat-Magyarországon, Pécs, Nagykanizsa, Kaposvár, Siófok, Dombóvár térségében átlagosan 10-20 perces késésekre kell számítani.

Kelet- és Északkelet-Magyarországon, Debrecen, Nyíregyháza, Mátészalka, Záhony valamint Miskolc, Füzesabony, Szerencs térségében jelenleg nincs fennakadás a vonatközlekedésben.

Hétfő délutántól megerősített szolgálatban dolgoznak a vasutasok, éjszaka 300, kedd reggeltől már újabb 600 fő dolgozik a váltók hó- és fagymentesítésében, de készenlétben vannak a nagyteljesítményű hóekével felszerelt mozdonyok, továbbá a peronok és az utasforgalmi területek csúszásmentesítésére több tízezer kilogramm mentesítő anyag áll rendelkezésre.

8:05 Korlátozták a 81-es főút forgalmát

A havazás miatt a82. számú főútvonalon Veszprémvarsánynál a 7,5 tonna feletti gépjárművek forgalmát Gic irányába terelik a rendőrök. Az M1 autópályán a Szlovénia irányába haladó 7,5 tonna feletti tehergépjárművek forgalmát a 81., 85. és 86, számú csomópontoknál nem engedik a főutakra lehajtani, a járműforgalmat az autópályán tovább terelik a rendőrök.   A 81. számú  főút Győrből kivezető szakaszán a szomszédos megyébe tartó autósokat a rendőrök visszafordítják. Csak a megye településeire közlekedők vehetik igénybe ezt a főútvonalat.

8:00 Legyen elég üzemanyag

A katasztrófavédelem arra kéri a járművezetőket, hogy készüljenek fel arra, hogy esetleg csak kerülő úton tudják elérni céljukat, ezért legyen az átlagosnál több üzemanyag a járműben.

7:00 Zala megye

Hétfő óta tart a forgalomkorlátozás az M70-es autóút és az M7-es autópálya teljes zalai szakaszán, a 86-os főúton Rédicsnél, illetve a 75-ös főúton a 27-es és a 33-as kilométerszelvények között.

6:30 Fejér megye

A Fejér megyei utak és az M7-es autópálya itteni szakasza havas, hókásás, latyakos, helyenként csúszós, a síkosságmentesítés folyamatos. Az M6-os autópálya Pécs felé vezető oldalán vizes a burkolat, a Budapest felé vezető oldal egy keréknyomon járható, míg Dunaújváros környékén havas szakaszokra kell számítani.

6:00 Hét megyében rendeltek el kamionstopot

Az ORFK felhívta a figyelmet arra, hogy Fejér, Somogy, Zala, Csongrád, Baranya, Hajdú és Tolna megyében az elrendelt kamionstop – a 7,5 tonnát meghaladó teherjárművek forgalomkorlátozása – visszavonásig érvényben van, a Szlovéniába tartó, 7,5 tonnánál nagyobb összsúlyú teherautók közlekedésének korlátozását – a szlovén hatóságok által elrendelt belépési tilalom miatt továbbra is fenntartják.

Több mint hétszáz, többségében külföldi kamion vesztegel az időjárási körülmények miatt elrendelt forgalmi korlátozások okán Zala megyében, a sofőrök ellátását karitatív szervezetek is segítik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik