Belföld

Fidesz: nem csalás a titkosítás!

Az állampolgársági törvény módosításának célja, hogy a magyar állampolgárságot kérők személyi adatai biztonságban legyenek, emiatt ne érhesse hátrány, ne zaklassák, bántalmazzák őket – közölte a Fidesz-frakció.

A frakció közleményében azt írja: senki sem akarja titkosítani az állampolgárságot kérők számát, az továbbra is nyilvános lesz, miként ma is tudható, hogy nagyjából 400 ezer kérelem érkezett. A parlament előtt lévő törvénymódosítás célja, hogy az állampolgárságot kérők személyi adatai, és ezáltal ők maguk is biztonságban legyenek, emiatt ne zaklathassák, bántalmazhassák őket.

„Szégyenletesnek tartjuk, hogy (…) a baloldal újra és újra felemeli a szavát a külhoni magyarokkal szemben. Magyarország nem kér többet a baloldal hazug gyűlöletkampányából, uszításából (…), 2010-ben a nemzeti összefogásra szavazott – olvasható a kormánypárti frakció közleményében. – Felszólítjuk a baloldalt, hogy ne álljon ártó szándékkal a külhoni magyarokhoz, mint ahogyan azt 2004. december 5-én, a kettős állampolgárságról szóló népszavazás idején tette.”


Fotó: MTI / Ujvári Sándor

Kedden a Demokratikus Koalíció (DK) és a Párbeszéd Magyarországért (PM) is bírálta az állampolgársági törvény tervezett módosítását. A fideszes javaslat szerint nemzetbiztonsági érdekből vagy a külügyi kapcsolatok védelme érdekében a kérelmet beadók állampolgárság szerinti megoszlására és a benyújtás helyére vonatkozó adat megismerése iránti igény teljesítése megtagadható lenne. Molnár Csaba, a DK alelnöke szerint „kékcédulás választási csalás gyanúját” veti fel, ha titokban lehet tartani az újonnan állampolgárságot szerzők statisztikai adatait.

Dorosz Dávid, a PM-hez tartozó független képviselő pedig azt mondta: a Fidesz „sumákol” az állampolgársági adatokkal, és bár a személyiségi jogokat tiszteletben kell tartani, a PM szerint az nyilvános adatnak számít, hogy mely országokból hányan kérték és kapták meg a magyar állampolgárságot.

A törvénymódosításról kedden kezd általános vitát a parlament.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik