Belföld

Elmebetegezni lehet a Parlamentben

Az alkotmányügyi bizottság szerint nem volt sértő az elmeorvos kirendelését javasló fideszes.

Az alkotmányügyi bizottság hétfői, eseti jellegű állásfoglalása szerint nem sértette meg az országgyűlési törvényt Balla György képviselő (Fidesz), aki Novák Előd (Jobbik) felszólalása után igazságügyi elmeorvos-szakértő kirendelését javasolta a plenáris ülésen. Vona Gábor (Jobbik) frakcióvezető nemcsak a javaslatot nehezményezte, hanem azt is, hogy az ekkor elnöklő Latorcai János (KDNP) csak egy „gyenge helytelenítő mondatot” mondott.

A testületben éles vita alakult ki, a kormánypárti tagok úgy döntöttek: Balla György nem sértette meg a törvényt, Novák Elődre vonatkozóan nem hangzott el sértő kifejezés, és Latorcai János sem hibázott, mert „rendreutasításra okot adó körülmény nem merült fel”.

Gyüre Csaba alelnök (Jobbik) szerint „nagyon messzire vezet” és az Országgyűlés tekintélyét rombolja, ha a képviselők rendszeresen egymás elmeállapotát fogják kérdőre vonni. Steiner Pál (MSZP) úgy vélte, a fideszes képviselő súlyosan megsértette Novák Elődöt, ezzel szemben az állásfoglalás szövege gyakorlatilag azt mondja ki, hogy Novák Előd „tényszerűen elmebeteg”, az ülést vezető elnök pedig ezzel egyetértett.

Az LMP-s független képviselő Schiffer András kettős mércéről beszélt, mondván, „az azért nem megy”, hogy míg az MSZP-s Szanyi Tiborra egy „egyezményes jel” felmutatása miatt a lehető legnagyobb büntetést szabják ki, addig egy kormánypárti frakcióigazgató megengedhet magának egy ilyen felszólalást.

A fideszes Grúber Atilla szerint a „ki mennyire elmebeteg kategória” egy képviselőcsoportba tartozó képviselők között is előfordul. Arra is utalt, hogy Novák Előd „stílusa többekben kelt némi feszültséget”. Frakciótársa, Gulyás Gergely Balla György és Szanyi Tibor esete kapcsán azt mondta: nem szabad összetéveszteni a sértő és az obszcén kifejezéseket, az utóbbiakat minden esetben szankcionálni kell, a sértő kifejezések esetében pedig egységes mércét kellene meghonosítani.

Közben Kövér László (Fidesz) házelnök beterjesztette javaslatát, amely a maximális pénzbírság kiszabását javasolja a mutogató Szanyi Tiborra. Az MSZP-s képviselő a parlament hétfői ülésén középős ujját felfelé tartva „bemutatott” a többi frakció felé.

Akkor az „elmebetegező” Balla György (Fidesz) azt mondta: az esetet követően Szanyi Tibornak „kellene levonni a szükséges konzekvenciákat”, vagyis visszaadnia a mandátumát, de ha ezt nem teszi, akkor az MSZP-nek és Mesterházy Attilának kell eldöntenie, hogy vállalja vagy elutasítja képviselője magatartását. Ha Szanyi Tibor képviselő marad, akkor ezzel nemcsak ő, hanem valamennyi szocialista képviselő vállalja ezt a viselkedést – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik