Belföld

Egyre nehezebb a közlekedés

havas kamionos  (havazás, kamionbaleset, hóhelyzet, )
havas kamionos  (havazás, kamionbaleset, hóhelyzet, )

Elakadt, megcsúszott autók lassítják az előrejutást többfelé, az autópályák sem járhatók akadálymentesen. Kamionok tömege kényszerpihenőn.

Hétfőn 17 megyében volt különleges időjárás, este a hófúvás miatt narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki kilenc kistérségre, nagyrészt Jász-Nagykun-Szolnok megye területére az Országos Meteorológiai Szolgálat. E szerint a ceglédi, a nagykátai, a jászberényi, a szolnoki, a kunszentmártoni, a mezőtúri, a törökszentmiklósi, a karcagi és a tiszafüredi kistérségben erős hófúvás várható, és a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Keddre is 17-re adtak ki figyelmeztetést, mert akár 25 centi hó is hullhat, és hófúvások is okozhatnak gondokat.

A Dunántúlon egyre nő a kisebb-nagyobb balesetek száma. Érdemes indulás előtt tájékozódni folymatosan frissített hírünkből, illetve az Útinform honlapjáról

Balesetek a csúszós utakon

Az időjárás miatt számos baleset történt az esti órákban: kamion fordult keresztbe a 7-es főúton Székesfehérvár határában; és a 44-es főút két szakaszán. A 74-es főúton Barnakpusztánál három nyerges vontató, Nagykanizsán egy tartályos kamion, Lentiben a szükségparkolók felé tartó kamionok akadtak el, Gellénháza és Zalatárnok között egy kamion csúszott félig az árokba.

A 75-ös főút több pontján is fennakadások vannak a közlekedésben, Zalatárnoknál egy pótkocsis járműszerelvény akadt el, Pölöskénél négy kamion került a hó fogságába, emiatt a közútkezelő munkagépei sem tudtak továbbhaladni, Alsópáhokon pedig szintén egy kamion fordult keresztbe és zárta el teljesen az utat.

Veszprém megyében két súlyos és több könnyű sérüléses baleset volt. Pápa térségében egy motoros felbukott, súlyos fejsérüléssel a pápai kórházba szállították, Balatonszepezd és Zánka között pedig egy személyautó szenvedett balesetet, onnan is fejsérültet vittek kórházba, ezúttal Veszprémbe.

Útlezárások, terelések, fennakadások

A fővárosi közlekedésben kisebb-nagyobb fennakadások vannak, a budai oldalon több autóbusz nem, vagy a szokásosnál jóval lassabban közlekedik. A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint a metró, a HÉV és a villamos járatok zavartalanul üzemelnek.

A Somogy megye teljes területére 16 órakor elrendelt kamionstop továbbra is érvényben van, a várakozni kényszerülő gépjárművezetők ellátásáról a helyi védelmi bizottságok intézkednek, elzárt település nincs a megyében, a 67-es főutat a hóakadályok miatt Mernyénél lezárták. A Kapos Volán valamennyi járata közlekedik, kisebb elakadások, késések előfordulnak. Kaposdada és Zsippó kivételével a buszok minden településre eljutottak.

Megszűnt a leterelés az M7-es autópálya érdi lehajtójánál este fél 10 után, így a személygépkocsi forgalom számára ismét járható a sztráda. A 7-es főút teljes Fejér megyei szakasza járható már.

Elakadt kamionok mentése miatt teljes szélességében lezárták a 1104. számú utat Piliscsaba és Tinnye között. Az érintett útszakasz elkerülése érdekében a rendőrség azt javasolja, hogy autósok Pilisjászfalu, a teherautók a 10-es számú főút felé közlekedjenek.

Kamionstop lépett életbe hétfőn 22 órakor Fejér megyében: a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek közlekedését korlátozzák, a kamionokat a legközelebbi parkolókba terelik.

Teljes útzár lépett életbe este 9 előtt 10 perccel a 44-es úton a Tisza-hídnál, mert egy kamion keresztbe fordult az úttesten hétfő este. Egy kamion az út 25-ös kilométerénél is keresztbeállt az úton, ott azonban félpályán megindult a közlekedés.

Két jármű összeütközött hétfő este az M0-ás 28 kilométerénél, az M7-es felé tartó oldalon. Senki sem sérült meg, de a baleset miatt torlódik a forgalom. A helyszínelés már befejeződött este háromnegyed 9-kor, de továbbra is lassú haladásra kell számítani.

Megcsúszott és keresztbe fordult egy kamion az M6-os bal oldalán a 135-ös kilométerénél, ezért csak fél pályán lehet közlekedni Paks térségében. Az M6-os jobb oldalán, a 120-as km-nél, a dunaszentgyörgyi pihenőhelynél két kamion összeakadt, majd megpördültek. Az egyik jármű tűzveszélyes anyagot szállít, de nem sérült meg. Az M6-os összességében járhatónak mondható, de végig jeges-csúszós, ezért aki teheti, ne induljon útnak, mert nem biztos, hogy célba ér.

Az M7-es főváros felé vezető oldalán, a 127-es kilométernél, Balatonszárszónál egy teherautó utánfutója felborult, és teljesen elfoglalja a külső sávot. A belső sávon lassan, de haladhat a forgalom.  Az M7-esen Nagykanizsa felé, a 135-ös kilométernél egy kamion szalagkorlátnak ütközött.

Az 55-ös úton Pörbölynél, illetve az alsónyéki elágazásnál személygépkocsik csúsztak árokba.

Lezárták a 6-os és a 65-ös út kereszteződését elakadt autók miatt. Járhatatlan a 65-ös főút egy Szakálynál keresztbe fordult nyerges vontató miatt. A 65-ös úton Hőgyésznél három kamion is keresztbe fordult, jelenleg csak a kapaszkodósávon lehet haladni.

Somogy megyében három baleset is történt: a 610-es úton Kaposmérőben egy órán belül kettő is, illetve Kaposváron a  füredi csomópontban a 67-es út és a 610-es út kereszteződésénél. Mernyénél a 67-es úton egy hókotró tehergépkocsiba hátulról belehajtott egy személykocsi.

Szlovén kamionstop, zalai szükségparkolók

Csak a szlovén kamionok léphetnek ki a szlovén határon, meghatározatlan ideig. A személyautó-forgalom továbbra is zavartalan.

Az M6-osról és az M7-esről valamennyi kamiont, az M3-asról és az M5-ösről pedig a Szlovéniába tartókat tiltották ki átmenetileg. Nem közlekedhetnek a kamionok a 86-os főút zalai szakaszán sem. Az M1-es Szlovéniába közlekedők a 85-ös és 86-os számú főutak lehajtóinál nem térhetnek le a pályáról. Hétfő este az M6-os Tolna megyei szakaszára is kiterjesztették a kamionstopot.

Az M7-esen és az M70-esen minden pihenőhely és a kamionterminálok is megteltek. Letenye és Lenti térségében szükségparkolóhelyeket jelöltek ki, ott még 600 kamiont tudnak fogadni. A veszélyes árut szállító teherautókat külön helyezik el.

Zalában egyébként 11 óra óta havazik. A megyében akár 15 centi friss hó is hullhat, az északkeleti szél pedig várhatóan estétől megerősödik és hófúvást okozhat.

A MÁV-nál is vannak már késések

Kaposvári, szombathelyi, bajai vonatok 5-30 perc csúszással járnak. Az aktuális késéseket meg lehet nézni a  MÁV Start oldalán. 

Este hét órától teljes létszámban dolgozik a hóeltakarító személyzet a Liszt Ferenc-repülőtéren, a forgalomban nem okoz fennakadást a havazás. Húsz gép dolgozik, főként a kifutópályák hómentesítésén. A pályákon eddig nem volt szükség intenzívebb beavatkozásra. A repülőtér ettől eltekintve normál üzemben működik.

Friss információk a hóhelyzetről még innen:

www.met.hu

www.katasztrofavedelem.hu

www.police.hu

 

Ha valaki bajba kerül, vagy tudomása van arról, hogy valakinek segítségre van szüksége, hívja a katasztrófavédelmet a 105-ös számon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik