Belföld

Árvízvédelmi készültség a Közép-Tisza vidékén

árvíz (árvíz 2010,)
árvíz (árvíz 2010,)

Újabb Tisza-szakaszokon rendelt el árvízvédelmi készültséget a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig), amelynek területén három nap alatt harmadával nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága.

A Közép-Tiszán további fokozatos vízszintemelkedéssel, hosszan elnyúló tetőzéssel kell számolni. A levonuló árhullám legmagasabb vízállása vasárnap Kisköre-alsónál 700, Szolnok térségében hétfőn 670-690 centiméter közelében várható.

Riasztás

A Tisza áradása miatt a teljes középső szakaszon elsőfokú készültséget rendelt el a Kötivizig. Az igazgatóság területén összesen több mint 500 kilométer hosszú védvonalon van érvényben ilyen riasztás a folyó bal partján Tiszafüred és Csongrád között, a jobb parton Sarud és Lakitelek között, a Zagyva mentén Szolnok és Újszász között, a Hármas-Körösön az Árvízkaputól a Tisza torkolatáig tartó szakaszon, valamint a Hortobágy-Berettyón Karcag-Kisújszállás térségében.

A Zagyva Jászberény és Szászberek közötti mintegy 100 kilométerén másodfokúra emelték a készültséget. A Zagyván és a Tarnán kialakult árhullám utánpótlása az éjszakai fagyok miatt jelentősen lecsökkent, a Jásztelek fölötti szelvényekben tetőzött a folyó mindkét ága. A tetőzés Jászteleknél szombaton megközelítette a harmadfokú készültség 500 centiméteres értékét.

Vetés, szántó víz alatt

A belvízzel elöntött terület nagysága csütörtök óta mintegy harmadával nőtt a Közép-Tisza vidékén, ahol 16 600 hektárt meghaladó terület áll víz alatt. Ebből közel 5000 hektár vetés, több mint 4000 hektár szántó. Az érintett szakaszokon 30 torkolati szivattyútelep és 7 mobilszivattyú eddig mintegy 2,6 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba.

Valamennyi belvízvédelmi szakaszon készültség van érvényben: elsőfokú Cibakháza és Mezőtúr, míg másodfokú Cegléd, Karcag, Kisújszállás, Jászberény, Kisköre, Kunhegyes és Jászkisér térségében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik