Belföld

Senkinek sem kell a 1,5 milliós alkotmány

alaptorveny(2)(960x640)(4).jpg (alaptörvény)
alaptorveny(2)(960x640)(4).jpg (alaptörvény)

Másfél millió forintért az új alkotmányt, félmillióért bőrbe kötött üres lapokat lehet venni az Alaptörvény illusztrációs kiállításán. Eddig egyikre sem akadt vevő. A kormány aukción próbálkozhat még túladni rajtuk.

Másfél millió forint. Darabonként ennyiért kínálják az Alaptörvény három, marhabőrbe kötött, festményekkel illusztrált kötetét. Előállításuk egyenként 600 ezerbe került. A borítás egy spanyol bika hátából származik. Az asztalnyi könyvekből hat darab készült, három közülük állami kézben van. Eredetileg a Parlamentbe, a Sándor-palotába, illetve egy trezorba szánták őket, de a széf helyett végül az Országos Széchényi Könyvtár kapta meg a harmadik példányt – írja a Bors.

A maradék három megvásárolható az országot átszelő vándorkiállításon, ám eddig nem akadt rá komoly érdeklődő. Ha nem kel el, árverésre bocsátja a kormány.

– Az aukción legalább hatvan százalékot kell engedni az árból, innen indulhat a licit. Hatszáz­ezer forint felett nekifutni sem lenne érdemes – mondta a lapnak az egyik fővárosi galéria művészeti igazgatója, aki mivel nem tartja műalkotásnak, be sem fogadná galériájába a bőrbe kötött Alaptörvényt. Az ok egyszerű: nincs művészi értéke. Az Alaptörvény új verziót nem rendelheti meg a jövőbeli tulajdonos. A mintegy 250 oldalas kiadásban marad a 2011. április 25-én elfogadott törvény szövege – emlékeztet a Bors.

Tizenötezer forintért kezdték árusítani az Alaptörvény legolcsóbb kiadását, később ehhez társultak az ingyen osztott példányok, illetve a Kövér László aláírásával megrendeltek. Összesen több tízezer darabról lehet szó. Az aukciós portálokon 2400–5000 forintért kínálják darabját. Az 1-es sorszámú Schmitt Pálé, a 100. Orbán Viktoré. Orbán dönthet még a 101–199 közötti sorszámú példányok sorsáról. A 200. a dedikálást végző Kövér László házelnöké, ő további 99-et ajándékozhat el.

Mint a Hír24 korábban megírta, két éve 15 festményt rendelt Kerényi Imre több mint 20 millió forintért kortárs magyar festőktől az elmúlt 150 év magyar történelméről. Az alkotásokból – melyekkel az Alaptörvény díszkiadását illusztrálják – vándorkiállítás lett. Ha érdekli, milyen alkotások díszítik az Alaptörvényt, ide kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik