Belföld

Egy órára elsötétül a Liszt Ferenc repülőtér

liszt-ferenc-repter(210x140)(1).jpg (reptér, )
liszt-ferenc-repter(210x140)(1).jpg (reptér, )

A nemzetközi környezetvédelmi akció keretében a Budapest Airport Zrt. szombat este egy órára lezárja az egyik futópályát és korlátozza az energiafogyasztást az utasforgalmi területeken, valamint az épületeiben.

A fővárosi repülőtér szombaton 20.30-tól egy teljes órára lezárja egyik futópályáját és lekapcsolja annak pályafényeit, ezzel egy időben az 1515 hektárnyi területén található csaknem 300 különböző létesítményben is csökkentett üzemmódban működteti a világítást – közölte a Budapest Airport pénteken az MTI-vel.

A mintegy 1500 világítótest maximális teljesítménye meghaladja a 240 ezer Wattot, fényerejük pedig akkora, hogy akár húsz kilométeres távolságból is látszanak. Az akciót a repülőtéren megforduló utasok is érzékelhetik, mert a terminálépületek, a parkolók is csökkentett világítással üzemelnek és a reklámtáblák világítása is kialszik – írták.

A közlemény felidézi, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője 2007-ben hirdette meg energiaracionalizálási stratégiáját, amelyet évről évre továbbfejleszt a repülőtér fenntartható fejlődése érdekében. Tavaly 850 ezer köbméter földgázt spóroltak meg, 2011-ben, amely utasforgalmi szempontból rekordévnek számít, nyolc százalékkal csökkent a széndioxid kibocsátás – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik