Belföld

Szanyi ujja – lesújt a kövéri szigor

kövér lászló (kövér lászló)
kövér lászló (kövér lászló)

A maximális pénzbírság kiszabását javasolja a fideszes házelnök a mutogató Szanyi Tiborra, akit a Fidesz le akart mondatni.

A lehető legnagyobb mértékű pénzbírság kiszabását javasolja Kövér László, az Országgyűlés elnöke Szanyi Tiborra, amiért az MSZP-s képviselő a parlament hétfői ülésén középős ujját felfelé tartva “bemutatott” a többi frakció felé – tájékoztatta az MTI-t a házbizottság csütörtöki ülése után az Országgyűlés sajtófőnöke.

Szilágyi Zoltán elmondta: az országgyűlési törvény értelmében a havi képviselői tiszteletdíj legfeljebb egyharmadát lehet bírságként kiszabni ilyen esetekben, ez jelenleg 131 ezer 400 forint. Kövér László előterjesztéséről az Országgyűlés a hétfői ülésén, a személyi döntések között, vita nélkül szavaz. A javaslat elfogadásához a képviselők egyszerű többségének igen szavazata szükséges.

Szanyi Tibor az Országgyűlés hétfői ülésén az általa elmondott interpellációt követően középső ujját felfelé tartva “bemutatott” a többi frakció irányába. Erről Balla György a Fidesz frakcióigazgatója számolt be hétfőn újságíróknak. A kormánypárti politikus egy fényképet is megmutatott a tájékoztatóján, amelyen látszik, ahogy Szanyi Tibor az interpellációjának elmondása után már leült a helyére és a bal kezével, a középső ujját felfelé tartva a tőle balra lévő képviselők felé int.

A Fidesz szerint az esetet követően Szanyi Tibornak „kellene levonni a szükséges konzekvenciákat”, vagyis visszaadnia a mandátumát, de ha ezt nem teszi, akkor az MSZP-nek és Mesterházy Attilának kell eldöntenie, hogy vállalja vagy elutasítja a képviselője magatartását – közölte Balla György. Ha Szanyi Tibor képviselő marad, akkor ezzel nemcsak ő, hanem valamennyi szocialista képviselő vállalja ezt a viselkedést – tette hozzá.

Szanyi Tibor később sajátos jelnyelvi fordulatnak nevezte blogjában a parlamenti beintést. A szocialista honatya szerint valójában a jobbikos képviselőknek szólt az üzenet, mert sértegették. „Az, hogy a Jobbik heteken, hónapokon, éveken át egyfolytában üvölt, ordít, tombol, gyalázkodik ott a parlamentben, ezt egyébként a házvezetés szemmel láthatóan nagyon jól tűri, sőt a Fidesz padsoraiból ehhez kórusban még be is társulnak, szerintem ez az igazából tarthatatlan. Én azt mondtam egyébként más fórumokon, és most is azt mondom, hogy tekintsük ezt egy igazi felkiáltójelnek, ezt a felmutatott ujjat, nem lehet ezt tovább csinálni, ami a Parlamentben van. Szégyen, szégyen, szégyen!” – nyilatkozta Szanyi Tibor a Hír TV-nek.

A parlament elnöke vizsgálatot indított. Kövér László az eddigi információk alapján kijelentette: sem a gyorsírók jegyzőkönyvéből, sem pedig a hangfelvételek alapján nem igazolhatók Szanyi Tibor állításai. Nagy valószínűséggel Szanyi Tibor még hazugsággal is tetézi azt az ordenáré magatartást, amit a parlament patkójában előadott – fogalmazott Kövér László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik