Belföld

Világsztárral koncertezett a győri zenekar

Bobby McFerrin elismerően nyilatkozott a filharmonikusokról, így elképzelhető, hogy a jövőben is lesznek még közös fellépések.

Március 16-án szombaton, a kapunyitást követően alig fél órán belül zsúfolásig megtelt az egyetemi csarnok. Több mint kétezren váltottak jegyet az előadásra, hogy élőben lássák a scat-vocaljáráól ismertté vált világsztárt. Bobby McFerrin hosszú tárgyalások után fogadta el a Győri Filharmonikus Zenekar meghívását, hezitálásnak több oka volt, hisz sem a várost, sem az együttest nem ismerte, ám miután meghallgatta a társulat korábbi produkcióit, azonnal igent mondott a felkérésre.

Az esten először karmesterként lépett színpadra az amerikai művész, a zenészek profizmusát pedig mi sem jelzi jobban mint az, hogy Bobby McFerrin improvizálásait is maximálisan követni tudták. „Jó formában van a társaság. Igazából Berkes Kálmánnal azt beszéltük meg – és most egy kis műhelytitokba avatom be az olvasókat – hogy automata üzemmódra állítjuk a zenekart. Azért, hogy ha bármi történik, mert vendégünktől a szó legnemesebb értelmében bármi kitelik, akkor a spontán szituációkhoz alkalmazkodva, mi is jók legyünk” – mesélte portálunknak Fűke Géza, igazgató az első részt követő, rövid szünetben. „Először féltünk a művésztől, hiszen nagyon szigorú volt a menedzsmentje, de ahogy megérkezett az első próbára, teljesen elvarázsolta a zenekar játéka és tudása, olyannyira, hogy mindenkivel kezet fogott és fényképezkedett, így gyorsan feloldódtunk. Ha az ő szavait kell idéznem, annyit mondott, hogy egy kiváló csapatról van szó, ezért ígéretet tett arra is, hogy ha legközelebb a környékünkön jár és ilyen szintű zenekari projektet szeretne csinálni, akkor biztosan bennünket fog megkeresni, legyen szó bécsi, salzburgi vagy prágai szereplésről” – tette hozzá a filharmonikusok vezetője.

Az ’a capella’ és a ’scat-vocal’ jeles képviselője négyoktávnyi hangterjedelmét is bemutatta a közönségnek, nemegyszer az éneklésbe is bevonta a publikumot. „Nekem nagy kedvencem, szerintem a ma élő sztárok legnagyobb zsenije, legyen szó komoly- vagy könnyűzenéről. Ő az, aki mindent tud, mindegy, hogy hangszert vesz a kezébe vagy énekel, esetleg karmesterként áll a színpadra. Ami a legfantasztikusabb benne, hogy túl azon, hogy olyat csinál amire senki más nem képes, a közönséget is magával viszi a produkcióba, bárkihez odalép, abból kihozza a maximumot. Félelmetes emberismerettel bír!” – mondta a Győr24-nek az első asztalok egyikénél helyet foglaló Illényi Katica, Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, aki azt is elárulta portálunknak, hogy ha teheti Bobby McFerrin minden közeli koncertjére vált tikettet.

A művész megkérdezte tőlem, hogy mióta dolgozom a társulattal. Mondtam neki, hogy 4 éve. Erre meglepődött és kérdőn nézett rám: 4 év alatt összekovácsoltunk egy ilyen fantasztikus társaságot? Büszkén vágtam rá, hogy igen! Bobby McFerrinből árad a zene, nem lehet másként játszani, csak ahogy ő akarja” – osztotta meg élményeit a Győr24-el Berkes Kálmán, a filharmonikusok művészeti vezetője.

Bár minden fantasztikus volt, a tíz Grammy-s sztár mégis angolosan távozott. Hiába tapsolta vissza a közönség, Bobby már nem tért vissza…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik