Belföld

Így készülnek a Maliba induló mesterlövészeink

mesterlövész, mali (mesterlövész, )
mesterlövész, mali (mesterlövész, )

Hadszíntéri ismeretekből, civil-katonai együttműködésből, valamint béketámogató műveletekből egyaránt kapnak eligazítást a katonák.

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 6 katonája utazik márciusban a trópusi országba, hogy ott mesterlövészeket képezzenek. Jelenleg még nyolcan készülnek a feladatra, de csak hatan utazhatnak majd ki. A bocskaidandar.hu oldal beszámolója szerint sokéves katonai múlttal és missziós tapasztalatokkal rendelkező katonákat választottak ki a feladatra. Heten a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljban, egyikük pedig a 3. lövészzászlóaljnál teljesít szolgálatot.

Fotó: bocskaidandar.hu

Nyelvismeret is kell

A nyugat-afrikai országba utazók már túl vannak a kötelező fizikai-pszichológiai és egészségügyi alkalmassági vizsgálatokon, valamint megkapták a szükséges védőoltásokat is. Az egy tisztből, három altisztből és két legénységi állományú katonából álló csoport minden tagja beszéli a francia és/vagy az angol nyelvet, előbbiből szakfelkészítést is kaptak az elmúlt hetekben.

A szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban kiképzésben részesültek hadszíntéri és egészségügyi ismeretekből, meg kellett tanulniuk a béketámogató műveletek alapvető jogi sajátosságait, a civil-katonai együttműködés összetevőit, emellett pszichológiai tréningen, műszaki felkészítésen és lőgyakorlatokon vettek részt.

A kiképzés jelenleg a debreceni Kossuth laktanyában és a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison zajlik, ahol a lőelméleti, fegyverzettechnikai foglalkozásokon és a lőgyakorlatokon kiemelt szerepet kap az oktatás módszertan.

Féléves külszolgálat

A Bocskai-dandár hat katonája, akik a fél évig tartó külszolgálaton a francia vezetésű, úgynevezett alkalmi-harci kötelék mesterlövész csoportjának kiképzői lesznek, az Európai Unió kiképzőmissziójának részeként tevékenykedik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik