Belföld

“Az ellenzék hagyja ott a parlamentet!”

„Azért a víz az úr” címmel tartotta meg vasárnap a március 15-én a hóhelyzet miatt elmaradt demonstrációját. Percről percre.

17.08
Véget ért a demonstráció, lassan visszaáll a forgalom a Kálvin tér környékén.

16.50
“Oszlik a nép, a színpad előtt néhányan táncolnak. A hideg a zembereket a környékbeli kávézókba űzi. Engem is” – jelenti tudósítónk. A Kistehén többek között ezt énekli, hogy “vetkőzzünk félmeztelenre”. Talán a hideg okán, a felszólítást nem követte tett. Néhányan azonban összébbhúzták a kabátjukat.

16.39

A Kistehén próbálja felmelegíteni a kissé már dermedt közönséget. Nagy pogózás nem alakult ki. Egy kutya azonban a gazdájához bújt.

“Ezt is elviszem magammal” – énekelte a Kistehén zenekar

16.31
Csákányi Eszter színész arról beszélt, hogy a polgár nem párttag, viszont – független gondolkodóként – kritikus. Esély nélkül nincs tudás, tudás nékül nincs esély – bonmot-zott az oktatásról. Majd a közönséget felkérte, hogy mondja utána, a “Víz az úr”.

16.25
Schilling Árpád szerint, ha a magyarok le tudják győzni a telet, akkor le tudják győzni Orbán Viktort is. “Balog miniszter azt mondja, hogy nem tudja visszavonni Szaniszló Ferenc kitüntetését. Négyszer tudnak alkotmányt módosítani, de egy kitüntetést nem tudnak visszavonni.” … “Ki az aki támogatja a nácit: Széles Gábor. Ki az aki kitünteti a nácit: Balog Zoltán. Ki az aki kihasználja a nácit: Orbán Viktor.” A tömeg hangosan kántálta, hogy “mondjon le”. Vidnyánszky Attiláról azt mondta, mindent lenyúlt a színházi szakmában, és a szakma ezt végignézte. Szerinte a civileknek a szakmáknak kell megcsinálni Magyarországot. “Mi vagyunk a főnökök” – próbálta vevonni – kevés sikerrel – a közönséget.

16.15
Molnár Péter Fidesz-alapító kijelentette, nem hajlandó a mai kormánypártot Fidesznek nevezni, mert az megtagadta önmagát. “Janó, szerinted Költsey aláírta volna?” – tette fel a kérdést az alaptörvény-módosításra utalva Áder Jánosnak.

16.04
Mendrey László PDSZ-elnök szerint egy támogatottság nélküli párt ideológiai ámokfutása, és az oktatáshoz nem értő kamarai emberek alakítják a magyar iskolát, valmint központból diktáló főokosok. Az 50-es évek voluntarista szellemisége lengi be a közoktatást – monta. Sőt idézte A tanú című filmet is. Később Aczél György epigonjainak nevezte az oktatásirányítást. Mendrey szerint nincs forrás a beígért pedagógus-béremelésre, és jelentős tanárelbocsátást vízionált.

“Mendrey László nem egy Petőfi Sándor. Igen kis mértékben gyújtó hangú” – kommentálta a PDSZ-elnöki beszédet tudósítónk.

15.59
Drahos Viki gimnazista kijelentette, “nekünk nincs félnivalónk”… “Az én érzéseimet, álmaimat nem lophatják el. Olyan országban akarok élni, ahol nem taposnak a hátamra, ha talpra akarok állni. 2014-ben a szavazófülkében kell tenni azért, hogy megváltozzanak a dolgok – mondta.

15.48

Majtényi László volt ombudsman szerint híresek vagyunk az egész világ rólunk beszél, és már készül az alaptrövény 5. módosítása, amely szerint nem ismerjük el a havazást. Mint mondta, mást se hallunk évek óta, csak hogy a magyarokat nem érdekli az alkotmány. Pedig 1848-ban mind a 12 pont alkotmányos követelést fogalmazott meg. Most mi is ezt kérjük – tette hozzá.

Összetörték a demokrácia és az alkotmányosság alapjait – mondta, és hozzátette, ez ellen fel kell lépni. “Magyarország ma dikt” – jelentette ki, még nem diktatúra, de már van jelentkező az élére. Majtényi szerint nem olyan országot akarunk, ahol két pénzeszsák mondhatja meg a szülők hova irathatják be a gyerekeiket, ahol “hülye nácikat tüntetnek ki”. Tervezzük újra az országunkat – mondta, hozzátéve, hogy az alkotmányos baloldalnak és az alkotmányos jobboldalnak közösen kellene megalkotnia az alkotmányt.

Az biztos, hogy “Kubatov Gábor autószerelő” nagyon csekély mértékben népszerű a Kálvin téren. Eddig ő kapta a legnagyobb füttyöt. Majtényi nevezte meg így a listakészítő Fradi-vezért.

15.40
Setét Jenő roma polgárjogi aktivista beszél az 1948-as hősökről, köztük a cigány hősökről. Róluk ma sem lehet tudni – mondta. “Közös teherviselés-e az, ha a magasabb státuszban lévők ugyanakkora adót fizetnek, mint a legalacsonyabb jövedelműek?” – tett fel a kérdést Setét.

A tömegben feltűnt Fiala János szürke mackófölsőben – jelenti tudósítónk, ő tudja miért.

15.31
Tamás Gáspár Miklós először üzent az ELTÉ-n zsidózóknak, majd lemondásra szólította fel Áder Jánost. “Kedves demokratikus ellenzéki pártok, hagyjátok ott az országházat, ne szolgáljátok a zsarnokságot, gyertek ki az utcára. Ebben az országházban nincs mit keresenetek” – mondta.

TGM ötlete nagy tapsot kapott. Az MSZP zászlót lengetők is erősen tapsoltak.

A filozófus kifejtette, hogy a határon túli magyarok szavazásának lehetősége egy új kékcédulás választást jelent. Nekik azt üzente, ne menjenek el választani. Sőt, mindenkit a választás bojkottjára szólított fel. Sztrájkokkal, demonstrációkkal kell kinyilvánítani, hogy a szabadságát a nép nem adja – jelentette ki.

“Az alkotmány rózsája tiétek. Töviseit a nép közé vetétek, Ide a rózsa néhány levelét. S vegyétek vissza a tövis felét!” – idézi Petőfit.

15.24

Erdős Virág olvassa fel versét.

15.20
Nagy Ferenc a Börtön Helyett Lakhatást Csoport aktivistája kijelenti, hogy a szegények nem bűnözők és hogy az aluljáró mindenkié. 12 pontot olvas fel. A Kálvin tér megtelt.
Kél kabátos asszony érkezik, gyakorlott tüntető. Összecsukható székét a színpad elé állítja.



15.17
A Nők lázadása Egyesület többek között nőjogi ombudsman kinevezését, abortuszszabadságot követel, töb bölcsődét és óvodát, továbbá nőket a politikába.

15.11
Színpadon a Milla “diktátora”, aki azt mondja, a diktatúra a jelenleg ismert legtökéletesebb államforma.

Lassan megtelik a Kálvin tér. Ahol nem metrót építenek, ott mindenhol rengeteg ember. Egy érces hang Áder János nevét skandálja. Ki tudja, miert?

15.07

A demonstráció szervezője az ATV-nek kifejtette, hogy nem a tömeg nagysága a lényeg, hanem, hogy a civilek hallathassák hangjukat.

14.58
Mintegy ezren lehetnek a Kálvin téren, de folymatosan érkeznek az  emberek. Az egyik tudósítónk arról számol be, hogy Banai Gordon már megjelent a téren. Másik tudósítónk ByAlex-szerű figurákat lát. A tüntetőknél magyar zászlók, uniós zászlók, de van két MSZP-zászló is. Az egyik táblán ez áll: Ne csak csökkenjen, szűnjön meg a rezsim!

14.50
A Deák téren tíz kokárdás magyarra jut vagy kétszáz zöldbe és narancsba öltözött St. Patrik-napi felvonuló – jelentette tudósítónk. Valószínűleg ők nem mennek át a Millára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik