Belföld

„Köszönjük szépen a minisztérium SMS-ét”

A sok-sok üzenőfali véleményt olvasva levontuk a konklúziót: az emberek többsége a minisztériumra és a kormányra haragszik, de hálás a katasztrófavédelem, a mentők és a hatóságok embereinek.

A Facebookon hamar elterjedtek a reakciók a Belügyminisztérium SMS-ére, melyet a rendkívüli időjárási helyzet miatt küldtek az embereknek. Többen csak egy rossz viccnek értékelték a jótanácsokat. A sok-sok üzenőfali véleményt olvasva levontuk a konklúziót: az emberek többsége a minisztériumra és a kormányra  haragszik, de hálás a katasztrófavédelem, a mentők, a honvédség és a rendőrség embereinek.

„Hét és fél órája vesztegeltünk az autónkban az M1-es autópályától nem messze Komárom és Tata között, amikor megkaptuk az üzenetet!

“Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe!”

Nem hagytuk el a járművet, mert a hatalmas hókupacoktól nem is tudtunk volna hova menni. Átülni másik járműbe pedig elég nehézkes, főleg akkor, ha nincs senki körülöttünk. Ha mégis van, akkor sem biztos, hogy beférünk, főleg ha gyermekes családok autójáról volt szó. Segítség nem jött, legalábbis nem a minisztériumból!”

„Ezúton is köszönet ugyanakkor a rendőrségnek, a mentőknek és a tűzoltóknak és az önkéntes, segítőkész embereknek, akik szintén a zord időjárási körülményekkel küzdve tartották bennünk a lelket és segítettek amiben tudtak. Nekem az egyik tűzoltó adott vizet a saját palackjából. A minisztérium miért nem intézkedett, hogy legalább egy kevéske tea jusson el minden helyszínre? Az SMS-t megkaptuk, köszönjük szépen!” – írta olvasónk.

A belügyminiszter a helyszínen segédkezett

A rendkívül mostoha körülmények ellenére kiválóan sikerült megszervezni a mentési munkálatokat – értékelte a rendőrség és a katasztrófavédelem munkáját Pintér Sándor pénteken az MTI-nek.

Az MTI péntek este arról számolt be, hogy Pintér Sándor belügyminiszter, Bábolna mellett, az M1-es autópályán nyilatkozott, ahol éppen átvágták az elválasztó szalagkorlátot, hogy a Győr irányába tartó, de a dugóban rekedt autók vissza tudjanak fordulni.

Pintér Sándor délutántól kezdve az M1-es autópálya több szakaszán is felkereste az ott szolgálatot teljesítő rendőröket és katasztrófavédelmiseket, illetve Tatán meglátogatott egy általános iskolában kialakított melegedőt. A belügyi tárca vezetője úgy fogalmazott: az időjárás próbára tette kollégáit, mert a rendkívüli havazás és a 100 kilométer/órás szél miatt 30-40 kilométer hosszú gépjárműsor alakult ki az autópályán. Hangsúlyozta: a katasztrófavédelem és a rendőrség egységei megszervezték az úton rekedtek mentését és meleg helyre szállítását.

Kiemelte, hogy az extrém körülmények ellenére minden helyszínre odaértek. Hozzátette: négyezer kollégájuk, a katasztrófavédelem és a polgárőrség emberei folyamatosan dolgoznak, ennek köszönhetően senkit sem találtak kihűlve a járművében. Pintér Sándor véleménye szerint késő estig, vagy éjszakáig kiszabadíthatják az úton rekedt személyautókat, és a szalagátvágásokkal szakaszosan, hol az autópálya egyik, hol a másik oldalán, de megindulhat a forgalom.

A belügyminiszter megköszönte az állampolgárok segítőkészségét, külön kitérve arra, hogy Tatán például többen is élelmiszert és meleg italokat vittek a melegedőben elhelyezetteknek, és egyúttal köszönetet mondott a mentésben résztvevőknek is. A rendkívüli időjárási helyzetben Giró-Szász András kormányszóvivő is bajba jutott, 15 órát autózott, míg elérte úti célját.

Giró-Szász András az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta: csütörtök késő délután indult útnak kocsival, és péntek reggel érkezett meg. Az M7-es autópályán, a Velencei-tó magasságában terelték le az autóját a sztrádáról – olvasható a rádió honlapján. A kormányszóvivő szavai szerint “volt kiásás, kivontatás, várakozás”, de – mint mondta – jó érzéssel töltötte el, ahogy az emberek egymásnak segítettek, továbbá az, hogy mindenhol ott voltak a rendőrök és a tűzoltók, akik mindent megtettek a bajbajutottakért.

“Egy ilyen vis maior helyzetben senki nem lehet elégedett, de a hatóságok erejükön felül mindent megtesznek, hogy megoldják a helyzetet” – emelte ki Giró-Szász András. A kormányszóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy a közmédia folyamatosan tájékoztatott a kormány kifejezett kéréséről: “csak halaszthatatlan ügy miatt induljanak útnak az emberek, akkor is készüljenek fel a rendkívüli helyzetre”.

Giró-Szász András hangsúlyozta, hogy a Belügyminisztérium óránként ad beszámolót, riportot, a mobilszolgáltatók pedig sms-ekben praktikus információkkal látják el a hóban rekedteket – olvasható az InfoRádió honlapján.

Az MSZP szerint a kormány kudarcot vallott

Az MSZP elnöke szerint a kormány nem készült fel a rendkívüli időjárási körülmények kezelésére, alábecsülte a helyzet súlyosságát és későn reagált arra. A szocialisták ezért parlamenti vizsgálóbizottság felállítását sürgetik a felelősség kivizsgálására, és belső vizsgálatot várnak a kormánytól is. Mesterházy Attila pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: több mint egy hete tudni lehetett, milyen idő várható a március 15-ei nemzeti ünnepen, és azt lehetett hallani, hogy a kormány felkészült az ítéletidőre.

“Mi lett volna, ha nem készülnek fel, vagy ha Magyarországot egy valóban váratlan vészhelyzet éri?” – tette fel a kérdést az MSZP elnöke. Hozzátette: a kormány láthatóan alulértékelte a várható problémákat, nem készült fel a helyzet kezelésére. Csak így fordulhat elő – folytatta -, hogy emberek 18-24 órája vesztegelnek autójukban, helyenként élelem, ivóvíz és bármilyen információ nélkül.

Az MSZP elnöke hozzátette: a Belügyminisztérium csak péntek délben, húszórás késéssel küldött szét SMS-eket a hóban veszteglőknek javasolt teendőkkel. A szocialista párt ezért azt sürgeti, a kormány indítson belső vizsgálatot, és a parlamentben is jöjjön létre vizsgálóbizottság, amely feltárja a katasztrófahelyzet kezelésével kapcsolatos mulasztásokat, így azt, van-e személyi felelőse annak, hogy több ezer család vesztegelt órákon, akár egy napon át az utakon.

“Arra is kíváncsiak lennénk, hogy a miniszterelnök úr mi a csodát csinált az elmúlt 24 órában, mert nem nagyon hallottuk a hangját azon kívül, hogy sikertörténetekről számolt be Brüsszelben. Érdemes lenne tudni, tervez-e bármilyen számonkérést, felelősségre vonást” – közölte Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke mindazonáltal elismerte azok tevékenységét, akik részt vettek a mentésben, és azokét is, akik segítették a bajbajutottak elhelyezését. Kitért arra is, egyeztetett az MSZP érintett megyei vezetőivel, és kérte őket: ahol erre szükség van, nyissák ki irodáikat, és álljanak a segítségre szorulók rendelkezésére.

A párt később arról tájékoztatta az MTI-t, hogy győri irodájukat már megnyitották a rászorulók előtt.

Orbán: mindent megtettek amit kellett

A kormányfő közölte, tucatnyi polgármesterrel, az E.ON vezetőjével, a helyszínen lévő terrorelhárítókkal is felvette már a kapcsolatot.  Összesen 8048 rendőr és 1040 katasztrófavédő vesz részt a munkálatokban, a honvédség embereivel 10 ezren dolgoznak folyamatosan, Orbán Viktor szerint gőzerővel – számolt be a kormányfő téjékoztatásáról a Hír24.

A miniszterelnök az eddigi védekezési munka megszervezéséért köszönetet mondott Pintér Sándor belügyminiszternek és Bakondi Györgynek, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik