Belföld

Rasszista újságíró is Táncsics-díjat kapott

A nemzeti ünnep alkalmából az emberi erőforrások minisztere kitüntette Szaniszló Ferencet, aki antiszemita és cigányellenes kijelentéseiről vált ismertté az Echo TV-ben.

Szaniszló Ferenc Moszkvában végzett egyetemet, majd 1986-tól a Magyar Hírlap moszkvai tudósítója lett. Később a Magyar Televízió Panoráma című külpolitikai adásának a munkatársa. Az 1990-es években a délszláv frontokon háborús tudósítóként vált ismertté. 2005 és 2007 februárja között a Duna Televízió Híradójának a főszerkesztője volt. 2008 óta az Echo TV külpolitikai műsorának, a Világ-Panorámának felelős szerkesztő-műsorvezetője.

A jobboldali kötődésű televízióban rendszeresen szélsőséges nézeteket fejteget. 2011 februárjában az egyik adásban kijelentette, hogy Magyarországon „cigányterrorizmus” folyik, a „valójában munkanélküli, ingyenélő emberszabású elveszíti emberségét, ember arcát”, majd megfogalmazta azt is, hogy „a végén valakinek, valakiknek innen menniük kell”.


Ugyancsak 2011: a Széchenyi Társaság Díja “a hazai világ korrekt közvetítéséért és értelmezéséért”, helyszín: MTA – Fotó: MTI / Kovács Attila

A Nemzeti Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda a Világ-Panoráma műsorban elhangzottak miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vizsgálatát kérte. Állításuk szerint a műsorvezető Szaniszló Ferenc olyan nyílt, rasszista kijelentésekkel és fordulatokkal élt, amelyek alkalmasak voltak arra, hogy fokozzák a roma nézőkben a kirekesztettség és megalázottság érzését.

Egy 2009-es műsorban arról beszélt, hogy Izrael elveszíti szerepét, ha elfogy a kőolaj, ezért a Nyugatnak fel kell készülni a zsidók áttelepítésére. Hol van még hely, ahol szeretnék őket? – tette föl a kérdést.

Szaniszló Ferenc az Echo TV-ben kifejtette, hogy az USA-ban a fehérek falvakba kényszerülnek 2018-ra, az elnyomott feketék és sárgák veszik át a hatalmat, és mindkét világháborút a liberális Anglia robbantotta ki. Arról is beszélt, hogy jobb volt Kadhafi és a tálibok idején, és Magyarországnak az Irán elleni háborúra kell IMF-hitelt felvennie.

Szaniszló most Táncsics-díjjal ünnepel.

A díjazottak listáját itt találja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik