Belföld

Kínzó fájdalmakat hoz március 15-e

Fejfájás (fejfájás)
Fejfájás (fejfájás)

Migrénes fejfájással, ízületi panaszokkal, szív- és érrendszeri problémákkal, közlekedési balesetekkel fenyeget a hazánkat csütörtökön elérő hidegbetörés. A helyzet péntekre tovább fokozódik.

Mint arról korábban beszámoltunk, csütörtökön – még ha ugyan rövid időre is, de – visszatér a tél: a hőmérséklet akár fagypont alá is süllyedhet, először a Dunántúlon, majd éjszakától keleten is egyre nagyobb területen váltja fel havazás az esőt.

Hasonló időre számíthatunk március 15-én, pénteken is: túlnyomóan borult lesz az ég, és többfelé várható havazás. Hidegebb is lesz: a hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0, -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2, +2 fok között alakul. A szombat reggelig lehulló friss hó mennyisége helyenként meghaladhatja a 10-15 centimétert.

Kímélje magát!

A hazánkat csütörtökön elérő markáns hidegfront megviselheti az arra érzékenyek szervezetét: erőteljes fejfájást, mellkasi fájdalmat okozhat, a reumatikus és ízületi fájdalmak, valamint a szív- és érrendszeri panaszok nagyfokú erősödésével járhat. A koraszülések kockázata is jelentősen megnőhet. Ráadásul a csapadék és a hirtelen jött nagyfokú lehűlés kedvez a csökkenő pollenszórásnak is.

„Nem a klasszikus értelemben vett hidegfronttal, hanem úgynevezett hidegbetöréssel állunk szemben, ami drasztikus, akár 20 fokos hőmérsékletzuhanást eredményezhet, és erős, viharos északi szélt hoz magával. Kifejezetten veszélyes időszak következik a napokban, érdemes fokozottabban odafigyelni egészségünkre, és jelentkező tünetek esetén azonnal orvoshoz fordulni” – mondta el lapunknak dr. Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója.

A citromfű és a magnézium segíthet

Figyelmeztetett: érdemes melegen, rétegesen felöltözni, hiszen ilyen időszakban különösen könnyű megfázni, és mivel még nincs vége a megfázásos és influenzás megbetegedéseknek, továbbra is fontos a folyamatos immunerősítés, hogy a szervezet megfelelően tudjon védekezni. Emellett javasolt több C-vitamint szedni, és a görcsös panaszok elkerülése érdekében a magnéziumpótlásról és citromfűtea-fogyasztásról sem szabad megfeledkezni – tette hozzá.

A nyugtató hatású tea a három napos hétvégén útra kelőkre is jótékony hatással lehet. Pintér Ferenc szerint az elkövetkezendő két napban különösen rossz lesz a helyzet az utakon: a télies útviszonyok mellett a rendkívül erős oldalszél és a hidegfront okozta figyelmetlenség és koncentrációs zavarok sokszorosára növelhetik a közúti balesetek kockázatát.

Hétvégén szerencsére már fellélegezhetünk: szombaton és vasárnap derűsebb napok jönnek, az éjszakák viszont tovább hűlnek. A hét utolsó napján a hőmérséklet legalacsonyabb értéke -4 és -15 fok között alakul.

Hajótöröttek az utakon, kényszerszünet az iskolában

Nem csak hazánkba tért vissza, Nyugat-Európára is lecsapott a tél. Angliában, Franciaországban és Németországban a hét elején közlekedési fennakadásokat és áramkieséseket okozott a havazás.

Anglia déli felében gépkocsik százai akadtak el az utakon, s helyenként 50 kilométeres dugók alakultak ki. Sussexben 24 óra alatt több mint 300 koccanásos balesetet jelentettek a síkos utakon.

Franciaország északnyugati részében, Bretagne-ban és Alsó-Normandiában több mint 68 ezer háztartás maradt áram nélkül, és mintegy ezer autós rekedt a gépkocsijában a heves havazás miatt. Nord-Pas-de-Calais és Pikardia térségében a hótorlaszok miatt hatalmas közlekedési dugók keletkeztek, amelyek teljes hossza eléri a 170 kilométert.

Németország északi felében több tízezer iskolás számára elmaradt a tanítás. Több száz baleset történt, hatan súlyosan megsérültek. A frankfurti repülőtéren már szerda kora reggel 82 járatot kellett törölni az időjárási viszonyok miatt. Sok utas kénytelen volt a repülőtéren tölteni az éjszakát, becslések szerint számuk 2500-3000 volt.

Félszáz éves rekord

Az órákon át tartó havazás Oroszországban is súlyos fennakadásokat okozott a repülőtereken és a közutakon. Pjotr Birjukov, Moszkva alpolgármestere szerint legalább ötven éve nem esett ennyi hó márciusban az orosz fővárosban. Az utakon több kilométeres dugók alakultak ki, az orosz metropolisz három nemzetközi repülőterén járattörlések és késések voltak. Oroszországban a száz éve legkeményebb télen idáig már mintegy 300 ember fagyott meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik