Belföld

Vesztegetéssel gyanúsítják a NAV öt munkatársát

A gyanú szerint az adóigazgatóság osztályvezetője megállapodott különböző gazdasági társaságok képviselőivel arról, hogy azok valótlan tartalmú adóbevallást nyújtanak be, majd a jogtalanul visszaigényelt adót elosztják egymás között.

Vesztegetéssel gyanúsítják a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) öt munkatársát, egy osztályvezetőt és két társát a bíróság a múlt hét végén előzetes letartóztatásba helyezte, ketten szabadlábon védekeznek – tudta meg az MTI Hírcentrum.

Heteken keresztül, titkosszolgálati eszközök és módszerek alkalmazásával gyűjtötték az adatokat az osztályvezetőről és annak kapcsolatairól. Amikor elegendő bizonyíték gyűlt össze, a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentést tett az ügyészségen – hangzott el a Kossuth Rádió Déli Krónika című műsorában hétfőn.

Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a rádiónak elmondta: a NAV dél-budapesti adóigazgatóságának osztályvezetőjét és társait gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség, vezető beosztású hivatalos személy által folytatólagosan, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettének, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének és más bűncselekményeknek a megalapozott gyanúja miatt.

Mint a hírműsorban elmondták, a gyanú szerint az adóigazgatóság osztályvezetője megállapodott különböző gazdasági társaságok képviselőivel arról, hogy azok valótlan tartalmú adóbevallást nyújtanak be, majd a jogtalanul visszaigényelt adót elosztják egymás között. Voltak olyan cégek, amelyek csak azért helyezték át a székhelyüket a dél-budapesti adóigazgatóság illetékességi területére, hogy részt vehessenek a korrupciós és csalássorozatban.

Az ügyészség szerint az ügyben további elfogások és gyanúsítások várhatók – hangzott el a hírműsorban. Emlékeztettek arra, hogy egy héttel ezelőtt a NAV egyik hivatásos tisztje került előzetes letartóztatásba győri színesfém-kereskedők hatmilliárdos adócsalási ügyével kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik