Belföld

Tüntettek az alaptörvény módosítása ellen – videó

tüntetés (alkotmány, )
tüntetés (alkotmány, )

A civil szervezetek szerint a magyar alaptörvény és annak negyedik módosítása az államot védi a polgárokkal szemben. Képviselőik egy szombati budapesti tüntetésen arról is beszéltek, hogy az alkotmány mostantól "az alapjogsértések katalógusa lesz".

Az alkotmány nem játék! elnevezésű, civilek által szervezett demonstráción Pardavi Márta a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és az Eötvös Károly intézet nevében azt mondta, minden valódi alkotmány a polgárt védi a hatalomtól, ám a magyar alaptörvény és annak negyedik módosítása az államot védi a polgárokkal szemben.
Süvecz Emese, a NANE női jogvédő egyesület aktivistája kijelentette, az alaptörvény újabb módosításával az elmúlt 20 év alapjogi bíráskodását dobják ki az ablakon. Véleménye szerint míg más államokban az alkotmány az alapjogok katalógusát jelenti, addig Magyarországon mostantól “az alapjogsértések katalógusa lesz”.

Az országnak új alkotmányos társadalmi rendre, új politikára van szüksége, amelyben mindenki részt vehet, és amelyben “a képviseleti demokráciát a részvételi demokrácia ellenőrzése alá helyezzük” – mondta Tamás Gáspár Miklós közíró.


A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Kummer János

Kijelentette: olyan új rendre van szükség, amelyben “végre a nép fog uralkodni, de ezúttal komolyan”. Az alaptörvény elavult, nemcsak a módosítások miatt, hanem mert már hatálybalépésekor elavult – tette hozzá. Tamás Gáspár Miklós elmondta: akármi fog történni a következő napokban, azzal, hogy ez a tiltakozás megszületett, a magyar nép győzelmet aratott.

Az alkotmány nem játék mottóval meghirdetett rendezvény kezdetére az utca Kossuth térhez közeli részén felállított színpad előtt néhány ezren gyűltek össze, köztük több civil szervezet képviselője. Az LMP képviseletében Schiffer András, Osztolykán Ágnes és Vágó Gábor független országgyűlési képviselők, valamint a párt tagjai és szimpatizánsai részt vesznek a tüntetésen.

A megjelent demonstrálók több transzparenst is a magasba tartottak, ezen olyan szövegek olvashatók, mint “Méltányos alkotmányt!”, “Halálos bűn a rasszizmus és az antiszemitizmus”, “Alkotmányt, demokráciát, jogállamot!”, “Az alkotmány nem játék”.

A 2-es villamos Kossuth téri megállójában a rendőrök több fekete ruhás, árpádsávos zászló alatt álló fiatalt igazoltattak, és a ruházatukat is átvizsgálták.

A Hír24 tudósítója jelentette, hogy a tiltakozók a Képviselői Irodaháznál felolvasták a követeléseiket. Hangosbeszélőn részleteket olvastak fel a Fidesz 1989-es programjából. A demonstrálók a Fidesz-program felolvasása után elindultak az Alkotmánybíróság épületéhez, a Margit híd felé vette az irányt. A vonulók a Bem szobornál elszavalták a Nemzeti dalt. majd az Alkotmánybíróságnál folytatták a demonstrációt. Bejelentették, hogy szervezetet hoznak létre új alkotmány kidolgozására. Hétfőn délután ötkor a Parlamentnél folytatják a tiltakozó akciót.

A Facebookon szervezett tüntetésen a meghívó szerint a demonstráción az alkotmányosság és a jogállam, a családjog, a felsőoktatás, valamint a hajléktalan és szegény emberek védelméért kívánnak szót emelni a megjelentek.

Felhívásuk szerint, ha az Országgyűlés megszavazza a tervezett alkotmánymódosítást, akkor az alaptörvény kimondja az egyetemi hallgatók röghöz kötésének lehetőségét, az egyetemek gazdasági autonómiájának felszámolását, a hajléktalan emberek hatósági üldözésének lehetőségét, a gyermektelen, az élettársként élő és az azonos nemű párok kirekesztését a család fogalmából, a szólásszabadság korlátozásának lehetőségét, a szabad választási kampány korlátozását, a független igazságszolgáltatás további korlátozását, az egyházak közötti diszkrimináció és a hitéletükbe beavatkozás lehetőségét, 22 év alkotmánybírósági döntéseinek hatályvesztését, továbbá hogy a kormánytöbbség bármit beleírhat az alaptörvénybe, mert azt tartalmi szempontból az Alkotmánybíróság sem vizsgálhatja.

A Fidesz frakcióvezetője szerint az alaptörvény módosításával gyakorlatilag az Alkotmánybíróság (Ab) kéréseit hajtja végre a parlament, a döntést pedig kellően meggondolták.

Az alaptörvény hétfői módosítása ellen már több szervezet tiltakozott: az Európa Tanács, az Európai Bizottság és az amerikai törvényhozás is jelezte, hogy aggódik. Dánia, Németország, Hollandia és Finnország külügyminiszterei pedig a minap azt javasolták, hogy az Európai Bizottság indítványozza a mostaninál hatékonyabb és gyorsabban alkalmazható mechanizmus kidolgozását az olyan tagállamok ellen, melyek megsértik az európai alapértékeket. Bár nem nevesítik Magyarországot, Barroso elnökhöz írt levelük tartalma szerint arra intik a magyar kormányt, hogy álljon el a hétfőre tervezett alkotmánymódosítástól, mert azzal még az EU-forrásokat is elveszítheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik