Belföld

Rogán: az Alkotmánybíróság kéréseit hajtják végre

A Fidesz országgyűlési frakcióvezetője szerint az alaptörvény módosításával gyakorlatilag az Alkotmánybíróság (Ab) kéréseit hajtja végre a parlament, a döntést pedig kellően meggondolták.

Rogán Antal szombati budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta: az alaptörvény módosításával négy héten át foglalkozott az Országgyűlés, és nem áll szándékukban zárószavazás előtt módosító javaslatot benyújtani az indítványhoz.

Jelezte: gyakorlatilag az Ab kéréseit hagyják végre, a híresztelésekkel ellentétben pedig nem szűkül, hanem bővül a testület jogköre. A módosítás sok kérdésre ad megoldást – tette hozzá, példaként említve, hogy az egyházak elismerésével kapcsolatos parlamenti döntéssel szembeni jogorvoslat lehetőségét.

Az uniós aggályokkal összefüggésben Rogán Antal hangsúlyozta: Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes minden konkrét felvetésre részletes tájékoztatást adott az Európai Bizottságnak és az Európa Tanácsnak. Kijelentette ugyanakkor, hogy a “nyomásgyakorlás politikáját” nem tudja elfogadni, elképzelhetetlennek tartja, hogy a szuverén magyar parlamentnek “kívülről, külföldről mondják meg, mit kell tennie”.

Az alaptörvény módosítása elleni szombati tüntetésről azt mondta: a megmozdulást “ugyanaz a Bajnai-gárda szervezi”, amelyik csütörtökön már “bemutatkozott” a Fidesz székházánál. Csütörtökön tüntetők hatoltak be a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházának udvarára az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakozva. Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója Bajnai Gordon volt miniszterelnököt nevezte meg a Fidesz-székház blokádjának felelőseként.

Az Együtt 2014 erre reagálva közölte, hogy Bajnai Gordonnak nincs köze a Fidesz székházánál történtekhez.
Rogán Antal a sajtótájékoztatón elfogadhatatlannak nevezte az erőszakos, törvénysértő módszereket, és megjegyezte: éppen az a politika alkotmányellenes, amely nem riad vissza a nyilvánvalóan jogszabályokba ütköző módszerektől. Kitért arra is, hogy az Amnesty International (AI) emberi jogi szervezetnek is vissza kellene vonnia a támogatását Bajnai Gordonéktól.

Amíg a szervezet “törvénytelenséget támogat”, addig nem teheti, hogy a szuverén parlament döntéseit kritizálja – vélekedett Rogán Antal, aki arról is szólt: “kénytelenek felkészülni a további törvénytelen akciókra”. A Fidesz-székháznál történtekkel kapcsolatban a Külügyminisztérium csütörtökön közleményben adott hangot értetlenségének amiatt, hogy az AI “támogatja azt a csoportosulást, amely – civil szervezetként meghatározva magát, de pártpolitikai érdekeket szolgálva – (…) betört a Fidesz Magyar Polgári Szövetség székházába”. Erre reagálva az Amnesty International kampánykoordinátora, Átol Dorottya aznap azt közölte, hogy az AI-nek semmi köze nincs a Fidesz Lendvay utcai székházánál zajló demonstrációhoz. Hozzátette, az AI a szombati, bejelentett demonstrációt támogatja, amely az alaptörvény módosítása ellen szerveződött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik