Belföld

Selmeczi félt, pedig nem is őt rugdosták

A Fidesz-szóvivő szerint képtelenség volt egyeztetni a csütörtöki tüntetés résztvevőivel, akik szerint viszont az ellentüntetők voltak vita- és szalonképtelenek.

Selmeczi Gabriella a köztévé Ma reggel című műsorában azt mondta: csütörtökön délelőtt kaptak információkat a Lendvay utcában történtekről. „Félelmetes volt a hangulat, és képtelenség volt a tüntetőkkel egyeztetni. Megpróbáltak minket összenyomni, akkor törték be az üvegajtót” – tette hozzá.

A Fidesz szóvivője – a korábbi cáfolatok dacára – továbbra is azt állította, hogy „Bajnai Gordon színrelépésével elszabadult az erőszak és a gyűlölet”. A baloldalon előrehozott kampány kezdődött, a miniszterelnök-jelöltségért vetekednek – állította a szóvivő. Három nevet említett annak bizonyítására, hogy a tüntetésen „Bajnai Gordon emberei” vettek részt: Misetics Bálint, az LMP azon csoportjának tagja, aki Bajnai Gordonnal szövetséget kötött; Füzessi Károly, a HaHa egyik szervezője és Rózsa Milán, aki október huszoharmadikán Bajnai Gordon előtt mondott beszédet a színpadon.


(Fotó: Kummer János)

„Bízunk a demokráciában – mondta Selmeczi Gabriella. – Erőszakra erőszakkal nem lehet válaszolni.” A szóvivő szerint az emberek látják, hogy mi történik. Elmondta: félmillió forintos kár keletkezett a Fidesz székházban, de „sokkal nagyobb az emberek lelkében keletkezett kár”. Selmeczi Gabriella hangsúlyozta: a Külügyminisztérium mellett egyre több szervezet tiltakozik a csütörtöki akció ellen, mert azzal hazánk rossz hírét keltik. A Fidesz-szóvivő szerint a csütörtöki tüntetésen részt vett fiatalok többsége nem is érti, mi ellen tiltakozott.

Öt éve Orbán Viktor azt mondta: a „demokrácia védelméből mutattak példát” a fideszes képviselők, amikor polgári engedetlenségi akciót hirdetve elbontották a Kossuth Lajos teret övező kordont. „Vártunk, türelmesek voltunk, de mindennek van határa” – mondta a Fidesz elnöke, aki szomorú volt, hogy így kellett megvédeni az alkotmányos rendet és a demokráciát. Arra a kérdésre, hogy a kordonok lebontása miatt nem tart-e zavargásoktól a Parlament környékén, Orbán Viktor akkor azt felelte: abban bíznak, hogy az alkotmány által egyébként tágan meghatározott kereteken belül fogja gyakorolni mindenki gyülekezési és véleménynyilvánítási jogát, egyben mindenkit kérnek is erre.

Rózsa Milán: megrugdostak tüntetőket a Fidesz-székháznál

Zsidóztak és a tüntetők nemi identitására tettek megjegyzéseket a Békemenet tagjai, akik a Fidesz Lendvay utcai székházánál demonstráló civilekkel szemben tüntettek – ezt Turai Eszter nyilatkozta az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A tüntető elmondta: az akcióval nyomást gyakorolnának a kormányra, azt akarják, hogy vonják vissza az alaptörvény negyedik módosításának tervezetét.

Turai Eszter közölte: ez egy állampolgári akció, nem áll mögöttük politikai párt, azért mentek a Fidesz-székházhoz, hogy tiltakozzanak az ellen a jogtiprás ellen, amelynek a csúcspontja a negyedik alaptörvény-módosítás lesz, mivel az alaptörvénybe így bekerülő változások alkotmányjogilag is nonszensznek minősülnek. A demonstráló szerint a székháznál megjelent több ember, akik magukat „ismerősként” aposztrofálták, és ők erőszakkal léptek fel a tüntetőkkel szemben.

Egy másik tüntető, Rózsa Milán hozzátette: a „Fidesz barátairól” van szó, akik nem biztonsági őrök, de ilyen funkciót látnak el. Többször előfordult dulakodás, a biztonságiak megrugdostak tüntetőket a székháznál – magyarázta. Elmondta: nem tudnak velük mit kezdeni, de a testi épségüket nem akarják kockáztatni. A békemenetes ellentüntetők érdemi vitát nem akartak velük folytatni az alaptörvényről, folyamatosan azt hangsúlyozták, hogy jogsértéssel akarnak elérni valamit.

Rózsa Milán pofátlanságnak tartja, hogy Selmeczi Gabriella és Kocsis Máté nápolyival akarta orvosolni az alaptörvény módosítása miatti felháborodást. A kormány tetteivel felháborodást generált a társadalomban, az emberek most erre reagáltak, és ezt a reakciót akarja a Fidesz politikai akciónak beállítani – jelentették ki.

A Rózsa által emlegetett talányos biztonságiak egyike az FTC-meccseken dolgozó Fradi Security egyik prominense. Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért mozgalom Facebook-oldalán osztott meg egy fotót, melyen Szabó Ferenc látható. A Milla annyit fűzött a képhez, hogy „jóvágású biztonságiak érkeztek a helyszínre, akik akadályozzák a ki- és bejárást”.

A nagydarab, morcos biztonsági ember Szabó „Szőke” Ferenc, akiről az ultrasliberi.hu korábban azt írta, hogy a férfi közismert egyes bűnözői körökben, a kilencvenes években például több, azóta már meggyilkolt alvilági vezetőnek is „dolgozott”. Állítólag részt vett az „Olasz” nevű illető kivégzésében, amiért több mint tíz évet töltött börtönben. Szabadulása után a Fradi Security alkalmazta, mint szurkolói koordinátort.

Később Szőke szintén a Facebook-oldalán azt írta, hogy őt nem Kubatov Gábor (Fidesz-pártigazgató és FTC-elnök) bízta meg a feladattal, „a Fidesz Magyar Polgári Párt elkötelezett híveként”, erkölcsi kötelességének tartotta,hogy pártját, ebben a nehéz helyzetben is támogassa! A múltját nem tagadta. Sihederként került élete tévútra, de mára példás családapa, és tisztességes ember lett – írta.

Hétfőn szavaznak az alaptörvény negyedik módosításáról

A tervek szerint hétfőn dönt az Országgyűlés az alaptörvény negyedik módosításáról – jelentette tegnap az MTI, a házbizottság csütörtöki ülését követően nyilvánosságra hozott napirendtervezetre hivatkozva. A kormánypártok február 8-án benyújtott alkotmánymódosító javaslata az Alkotmánybíróság által korábban megsemmisített átmeneti rendelkezések többségét beemelné az alaptörvénybe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik