Belföld

Pártot alapítottak Bajnaiék

bajnai gordon 2013 (bajnai gordon)
bajnai gordon 2013 (bajnai gordon)

Három társelnök vezeti a pénteken megalakult Együtt 2014 pártot: Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás Egyesület alelnöke, Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke és Juhász Péter, a Milla Egyesület korábbi vezetője. Bajnai mindenek felett.

A pártot harmincan alapították, teljes neve Együtt 2014 Választói Szövetség Párt. Miután az Együtt 2014 szövetséget kötött a Párbeszéd Magyarországért (PM) párttal, a szövetségi elnökségnek tagja lesz Jávor Benedek és Szabó Tímea, a PM két társelnöke is. Bajnai Gordon volt miniszterelnök a szövetségi elnökség hatodik tagjaként a kormányzati és választási felkészülést irányítja majd – hangzott el a párttá alakulás alkalmából tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Bajnai Gordon, a tavaly október huszonharmadikán létrehozott választói mozgalom társalapítója az eseményen azt mondta: a régi pártoktól nem várható a korszakváltás, ehhez új erőre van szükség.

Millátlanul

Bejelentette, hogy az Együtt 2014 szövetséget köt az LMP szétválásával létrejött Párbeszéd Magyarországért párttal (a szakadár jávoristákkal), amellyel közös listán induln a jövő évi parlamenti választáson; közösen állítanak jelölteket, így miniszterelnök-jelöltet is. Bajnai szerint ez az ellenzéki összefogás első igazi lépése. Ez a szövetség a korszakváltás, az ország megváltoztatásának biztosítéka – jelentette ki.

Az Együtt 2014 Facebook-oldala szerint az a céljuk, hogy létrejöjjön egy olyan választói szövetség, amely leváltja a jelenlegi hatalmat, majd az országot az alkotmányosság és a jó kormányzás útjára vezeti.

Az Együtt 2014 Választói Mozgalom tavaly október huszonharmadikán alakult az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért Egyesület (Milla), a Szolidaritás és a Haza és Haladás részvételével. Bajnai Gordon arról beszélt a tagság kapcsán, hogy jó lenne, ha sok új és tehetséges politikus tűnne fel, de a korszakváltást „nem lehet csak ma született bárányokkal végrehajtani”. Ezért is kell biztosíték a választóknak arra, hogy az ellenzéki oldalon állók tanultak hibáikból.

A Milla a múlt héten jelentette be, hogy pártként nem vesz részt az ellenzéki összefogásban. Ezt írták: „Mint civil szervezet megőrzi önállóságát, ugyanakkor nem határolódik el, a mai helyzetben nem is határolódhat el a politikától: elfogadta, hogy az Együtt 2014 mozgalom szereplői pártot alapítanak, és azt, hogy lesznek millások, akik ebben aktív szerepet vállalnak.”


(Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás Egyesület alelnöke a Milla döntése után az FN24-nek azt mondta, hogy köztük nyoma sincs konfliktusnak.

Szigetvári Viktor az FN24-nek adott interjújában arról beszélt, hogy a most meglevő támogatottság sem kevés, és sikerült kiábrándult embereket is megszólítani. Mint mondta, „az elmúlt hetek tanulságait megértettük, világosabban fogalmazunk arról, hogyan és miért lehet ránk szavazni”.

A napokban lezárult a gazdaságpolitikai egyeztetés az Együtt 2014 és a Párbeszedért Magyarországért között. Többkulcsos, a keresők 80 százalékának a mainál kedvezőbb személyijövedelemadó-rendszert és kiszámíthatóbb gazdaságpolitikát tartanak szükségesnek.

Oszkó Péter, a Haza és Haladás Egyesület elnökségi tagja és Scheiring Gábor, a PM-hez tartozó független képviselő szerdán – gazdaságpolitikai egyeztetéseik lezárultával – újságíróknak úgy nyilatkoztak: olyan közös célokat találtak, amelyekre később egy közös program építhető.

Oszkó s Scheiring két jó barát

Oszkó Péter – aki a Bajnai-kormányban pénzügyminiszter volt – ezt részben a két szervezet kompromisszumkészségével magyarázta, részben pedig azzal, hogy az Orbán-kormány olyan súlyos gondokat okozott, amelyek egyértelművé teszik a szükséges kezelés irányát. A legfontosabbnak azt tartotta, hogy az eddiginél kiszámíthatóbb, stabilabb költségvetési és gazdaságpolitikára van szükség mind az ország finanszírozása, mind a beruházások érdekében.

Mind ő, mind Scheiring Gábor egyetértettek a Haza és Haladás által javasolt adóalkotmánnyal, így azzal, hogy visszamenőleges hatállyal, illetve hatvan napon belül ne lehessen új adónemeket bevezetni. Közös álláspont az is, hogy vissza kell állítani a Költségvetési Tanács korábbi hatáskörét, hogy szükséges a hazai kis- és közepes vállalkozások megerősítése, adminisztrációs terheik csökkentése, a magas hozzáadott értékű beruházások támogatása, valamint a banki hitelezés újraindítása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik