Belföld

Matolcsy nem szereti az egyszemélyi vezetést

Matolcsy György MNB elnök kinevezése (Matolcsy, MNB, eskütétel, kinevezés, )
Matolcsy György MNB elnök kinevezése (Matolcsy, MNB, eskütétel, kinevezés, )

Hatékonyságnövelő intézkedéseket jelentett be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új vezetése.

Kapcsolódó cikkek

A tervek szerint 25 százalékkal csökken az eddig 1 milliárd forintos bónuszalap, két év alatt 20 százalékkal faragják le a jegybank üzemeltetési költségeit – tudatta közleményben a jegybank.

A jövőben öt ügyvezető igazgató alá szervezik a feladatokat:

Palotai Dániel a monetáris politika megvalósításáért,
Nagy Márton a pénzügyi stabilitásért és a hitelösztönzésért,
Sándor György az intézmény működéséhez kapcsolódó feladatokért,
Csizmadia Norbert a költségvetési koordinációért,
Nagy Róza főigazgató az MNB jogszerű és hatékony működésért felel majd.

Így – az MNB korábbi szervezeti struktúrájával összevetve – Nagy Márton és Sándor György maradhat a korábbinak megfelelő munkakörében. Csizmadia Norbert korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezéskoordinációért felelős államtitkára, Nagy Róza pedig a közigazgatási államtitkára volt.

A főigazgatói funkciót az MNB alapító okiratának legutóbbi módosításakor hozta létre Matolcsy György. A jelenlegi elnök még nemzetgazdasági miniszterként, azaz a tulajdonos állam képviselőjeként határozott egyes, a munkáltatói jogköröket érintő módosításokról. Ezt a jegybank közleményében azzal magyarázta, hogy az MNB „új elnöke nem ért egyet elődjével, aki a jegybankban egyszemélyi irányítási rendszert vezetett be”. Az ügyvezető igazgatói pozíció létrehozása is hozzájárul az igazgatóság korábbi szerepének helyreállításához – fogalmaz az MNB.

A jegybank egyben jelezte, „a közelmúltban az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által az MNB-ben feltárt törvénysértések kivizsgálása érdekében a jegybank új vezetése első munkanapján kezdeményezte a működési terület azonnali és átfogó ellenőrzését”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik