Belföld

Életmentő készülék a gyermekmentőn

Szent Márton Gyermekmentő (Szent Márton Gyermekmentő)
Szent Márton Gyermekmentő (Szent Márton Gyermekmentő)

Olyan szerkezet lesz a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat egyik kocsiján, amellyel már a helyszínen megállapíthatják a szén-monoxid-mérgezés tüneteit és annak súlyosságát.

Minden évben több százan szenvednek szén-monoxid-mérgezést Magyarországon, ezek közül átlagosan 25-30 eset halállal végződik. Legutóbb egy középkorú nő és kislánya halt meg Budapesten. Pedig a tragédiák egy néhány ezer forintos befektetéssel megelőzhetőek volnának.

A TIGÁZ úgy döntött, szeretne hozzájárulni az alapítvány működéséhez, így szerdán 500 ezer forintos adományt adott át Fabrizio Dassogno elnök Goschler Ádámnak, a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány igazgatójának. Az adományból a gyermekmentőre olyan készüléket vásárolnak, amely rögtön kimutatja, szenvedett-e a gyermek szén-monoxid-mérgezést, és ha igen, az mennyire súlyos.


Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Ez azért fontos, mert a mérgezés maradandó agykárosodást is okozhat – mondta Goschler Ádám gyermekorvos. Csak az utóbbi négy évben 86 esetben kellett emiatt kórházban kezelni kisgyermekeket.

Fabrizio Dassogno arról beszélt, igyekeznek a lakosságot reklámkampányokkal, hírlevelekkel tájékoztatni a gázzal járó veszélyekről. Az már a fogyasztó felelőssége, hogy időnként ellenőrizteti-e a készüléket és beszerez-e szén-monoxid-mérőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik