Belföld

Gáz a lakásban: mit tegyünk a szén-monoxid ellen?

A fűtési szezon még nem ért véget, s a vele járó tragédiák sem: haláleset és mérgezés is történt Győrben szén-monoxid miatt.

A tökéletlen égés során keletkező gáz azért különösen veszélyes, mert szagtalan és színtelen, így legtöbbször már csak akkor vesszük észre jelenlétét, mikor rosszullétet, ájulást okoz. Rendszerint valamilyen tüzelőberendezéssel ellátott helységben, pincékben, garázsokban fordul elő, de a belső égésű motorokban is keletkezik. A mérgezés elkerüléséhez az első lépés a jól szellőző, megfelelő működésű fűtőrendszer, melyet a fűtésszezon elején minden évben ellenőriztetni kell. Nem árt ugyanakkor egy szén-monoxid jelző sem a háztartásban, mely a veszélyes koncentrációnál figyelmeztet bennünket. Mit kell tennünk ebben az esetben? Az életvédelmi teendőkről dr. Faragó Dénes toxikológust kérdeztük.

„Ha felmerül a szén-monoxid-mérgezés lehetősége, illetve a jelzőműszerünk figyelmeztet, akkor azonnal el kell hagyni az adott helységet, lehetőleg a lakást is. Abban az esetben, ha nem tudunk a szabadba menekülni, nyissunk ablakot, hogy a friss levegő kiszellőztesse a szobát. A szén-monoxid nem csak azért veszélyes, mert észlelhetetlen, hanem azért is mert rendkívül gyorsan kötődik a vérünkben lévő hemoglobinhoz. Így percek alatt eljut a létfontosságú szervekbe. Gyakorlatilag gyorsabban  árad szét szervezetünkben, mint az oxigén. Egészen kis koncentráció esetén is életveszélyes állapotba kerülhetünk” – jellemezte a problémát a szakorvos.

Gyanús tünetek: 0,02 százalékos koncentrációnál két órás belégzés után fejfájás, szédülés, fáradtság vagy levertség érzet. 0.04 százaléknál enyhe fejfájás kíséri a tüneteket, hosszú távon ez a dózis már halálos. 0,15 százalék: 20 persz után elájul az áldozat, másfél órán belül meghal. 0,40 százaléknál: öt perc alatt ájulás, ha nincs segítség, 20 percen belül halál. 1,20 százaléknál pedig pár percen belül leállhatnak az életfunkciók. Az intő tünetek között a émelygés, fejfájás, gyengeség, hallucináció és izomfájdalom is szerepelhet.

Mi a további teendő veszély esetén? Nem elég szellőztetni és a szabad levegőre vonulnunk, gondoskodni kell a veszélyforrás megszüntetéséről is. Kérjünk segítséget a megfelelő szervektől: mentőktől, tűzoltóktól. Mindenképpen szükséges, hogy ellenőrizzék és biztosítsák az érintett helységet a szakemberek. Az ájult sérültet még a mentők érkezése előtt ki kell vinni a friss levegőre, tegyük stabil oldalfekvésbe, szükség esetén lélegeztessük, míg a segítség megérkezik.

Győrben és a megyében több mérgezéses eset és tragédia is történt 2012 októbere óta. Egy győri lány életét követelte a mérgező gáz. További szén-monoxid okozta esetekről itt olvashat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik