Belföld
általános iskola (általános iskola, gyerek, diák, iskolás)

Isteni tanórák lesznek jövőre

Akkor lesz a kötelező erkölcstan helyett hittan, ha minimum hét gyerek igényli, és ha az adott egyház megszervezi. Eddig a katolikus és a református egyház jelezte, hogy minden iskolában ott kíván lenni.

A köznevelési törvény idén szeptembertől 1. és 5. évfolyamon, majd később felmenő rendszerben „egy olyan kötelező órát vezet be, amelynek tartalma főszabály szerint erkölcstan, de választható helyette hittan is”. A szülő dönt, de korántsem biztos, hogy talál a saját felekezetének megfelelő hittant, ugyanis – mint lapunknak Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár mondta – egyik egyház sem kényszeríthető arra, hogy megszervezze azt. A szülő abból az „étlapból” választhat, amit elé tesznek, amennyiben nincs kedvére való, akkor a gyerek erkölcstant fog tanulni.

Ha egy osztályból hét gyerek jelentkezik egy adott felekezeti hittanra, már az már elvileg elindulhat, azaz az állam biztosítja a szükséges finanszírozást. Ezzel kapcsolatban egy hétvégi konferencián Donáth László evangélikus lelkész úgy fogalmazott, hogy „az állam úgy kitolt velünk, mint annak a rendje: az képtelenség, hogy csak akkor tud valaki az iskolában saját hite szerint papot választani, ha egy osztályból legalább heten kérik ezt. Erre többnyire csak a katolikusoknak van esélyük a kisebbségeknek nem”.

Nem lesznek oktatók

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia már valóban bejelentette az összes iskolának, hogy szeretne élni a lehetőséggel (sőt, ők azért aggódnak, hogy azokban az iskolákban, ahol már most is van órarendbe illesztve heti két hittanóra, ez ne csökkenjen), de a reformátusok is jelezték a Klebelsberg Iskolafenntartó Központnak (KLIK), hogy „minden magyarországi oktatási intézményben tervezi megszervezni a hit- és erkölcstanoktatást”.

tanítás (tanítás, tanár, tanóra, )
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának igazgatója, Kákay István szerint nem kaptak elég időt a felkészülésre.  Szerinte még a legnagyobb egyháznak sincs elegendő jól képzett hitoktatója erre a feladatra, az evangélikusoknak biztosan nincs. Ezért, mint azt az evangelikus.hu-nak elmondta, „könnyen lehet, hogy lesznek olyan helyek, ahol igény mutatkozik evangélikus hitoktatásra, de egyszerűen nem lesznek oktatók”. Ez a probléma a kisebb egyházaknál általánosnak mondható.

Egyházbarát oktatásirányítás

Kákay egyébként azt is kifejtette, hogy a hit- és erkölcstanórák ügyével kapcsolatos egyeztetés már két éve megkezdődött, és igen konstruktív, nyitott és baráti légkörben zajlott. „A jelenlegi Oktatásért Felelős Államtitkárságon valamennyi vezető beosztásban levő munkatárs egyházi iskola kötelékéből került a minisztériumba – tehát teljes mértékben egyházbarát volt a tárgyaló fél.”

Kamarás István vallásszociológus, az erkölcstan elődjének számító ember- és erkölcsismeret nevű tárgy egyik kidolgozója nem azt tapasztalta, hogy kellően előkészített lenne a kötelező órakeretbe illesztett erkölcstan/hittan előkészítése. Prominens egyházi személyek körében végzett tavalyi vizsgálata szerint a megkérdezettek 70 százaléka elve nem tartotta szerencsésnek, hogy választania kell a családoknak a hittan és erkölcstan között. Az „egyházi elit” 65 százaléka úgy véli, a hittannak a legmegfelelőbb helye a gyülekezetben lenne, és csak 50 százalékuk mondta, hogy – kötelező módon – az iskolában vagy ott is. Mindezek azt mutatják, hogy nem volt egyeztetés a témáról még az egyházi vezetőkkel sem.

Bizonytalan vallásosság

Hogy hányan fogják választani a hittant, azt vallásszociológusként sem tudta megbecsülni. „Ha csak azt vesszük figyelembe, hogy hazánkban az egyháziasan vallásos és rendszeres vallásgyakorlók aránya 13-16 százalék körül van (sőt az 5-8. évfolyamos gyerekek szülei körében még alacsonyabb), akkor legfeljebb átlagosan 15-20 százaléknyi hittanosra lehetne számítani. Míg 1991 és 2008 között 36-ról 28 százalékra csökkent a legalább havonta templomba járók aránya (ami a 15-29 évesek körében már csak 10 százalék), addig 7-15 százalékkal nőtt az Istenben, a túlvilágban és a bűnben hívők aránya. Hogy a transzcendencia iránti érdeklődés növekedése, mint kereslet milyen mértében találkozik majd a hittannal, mint kínálattal, ezt is igen nehéz megjósolni. Továbbá hatással lehet a választásra a kultúrharc aktuális és helyi állása, és a hittanoktatás minősége is” – mondta Kamarás István.

Hogy végül a diákok hány százaléka választja a hittant (az erkölcstan alternatívájaként), hamarosan kiderül. Az elsősök szülei a beiratkozáskor nyilatkoznak a kérdésben, a jövőre 5. osztályba lépők igényeit az iskoláknak május 20-ig kell összegyűjtenie.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Hooded computer hacker hacking network. Male with black hoodie using computer for identity theft or other criminal online activity.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.