hittan (hittan, )
Belföld

Csak katolikus hittan lesz az iskolákban?

Az iskolai hittan oktatásban nem minden gyerek választhat saját vallása szerint hitoktatót, mert ahhoz egy osztályból legalább hét gyereknek kellene. Erre csak a katolikusoknak van esélyük – mondta Donáth László.

Az evangélikus lelkész a hit és erkölcstan őszi oktatásának bevezetéséről szóló szombati vitán az atv.hu beszámolója szerint kifejtette, hogy ketté kellene választani az egyházi -, és az egyébként osztályzásra kötelezett – iskolai hitoktatást. „A hithez az államnak és az államilag fenntartott iskolának semmi köze nincs. Nem vagyok hajlandó államilag fenntartott közoktatási intézményben a saját hitemről vallást tenni, mert ez nonszensz” – mondta el az evangélikus lelkész.

Donáth László úgy fogalmazott, hogy az állam úgy kitolt velünk, mint annak a rendje: az képtelenség, hogy csak akkor tud valaki az iskolában saját hite szerint papot választani, ha egy osztályból legalább heten kérik ezt. Erre többnyire csak a katolikusoknak van esélyük a kisebbségeknek nem – tette hozzá.

„Senki nem akarja elvenni sem a gyerekeket, senki nem akar senkit befolyásolni, hogy milyen világnézetű legyen, egész egyszerűen van, lesz sok szülő, aki úgy gondolja, hogy jó néven venné, hogyha a gyermeke római katolikus református vagy evangélikus, vagy bármilyen más hittanra járna és ezen túl, aki szeretné, annak a saját egyháza meg fogja ezt tenni az állam által biztosított keretek között” – hangsúlyozta ugyanakkor Rétvári Bence államtitkár.

Horn Gábor oktatáspolitikus szerint még az sem mindegy, hogy kinek az erkölcsét illetve etikáját tanítják, hiszen erről nincs közmegegyezés. „A kormányzatnak nincsenek nevelési feladatai ez alapvetően tévedés” – mondta. Hozzátette, Európában nagyon kevés olyan ország akad, ahol az állami oktatás szerves részévé válik a hitoktatás.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.