Belföld

Európával óvatnák az alaptörvényt a jogvédők

Magyarország Alaptörvényének tervezett negyedik módosítása ügyében fordultak az Európa Tanácshoz és az uniós biztoshoz.

A Magyar Helsinki Bizottság, az Eötvös Károly Intézet és a Társaság a Szabadságjogokért azért írt levelet az Európa Tanács főtitkárának, illetve az Európai Unió alapjogi biztosának, mert úgy vélik, hogy az Alaptörvény tervezett módosításai sértik az európai értékeket, veszélyeztetik azok magyarországi érvényesülését, és ellentétesek hazánk uniós kötelezettségeivel – derül ki a TASZ közleményéből.

A civil szervezetek szerint azzal, hogy tovább gyengítik az Alkotmánybíróságnak az Országgyűlés feletti kontrollját, aláássák a jogállamot és az alkotmányosságot. Aggodalomra ad okot az is, hogy ismételten és tömegesen az Alaptörvényben rögzítenék azokat a szabályokat, amelyeket az Alkotmánybíróság korábban alkotmányellenesnek, illetve az Emberi Jogok Európai Egyezményével ellentétesnek talált – áll a közleményben.

Múlt héten az Eötvös Károly Intézet és a Magyar Helsinki Bizottság közös nyílt levelében hívta fel a kormánypárti országgyűlési képviselők figyelmét arra, hogy az alaptörvény-módosítás számukra is rendkívül kedvezőtlen következményekkel járhat. Példákkal érzékeltették, hogy a módosítás egy önkényen alapuló jogrendszert eredményez Magyarországon. Többek közt az írták, hogy ha a tervezett formájában megváltoztatják az alaptörvényt, akkor a Petőfit vagy Vörösmartyt szavalók is alkotmányellenesekké válhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik