Belföld

Alföldi vámos milliárdok az államkasszába

Közel 30 milliárd forinttal gazdagította a magyar államot a dél-alföldi vámrégió 2012-ben - tudta meg a Szeged24 Márkus András dandártábornoktól.

Úgy gondolom, sikerrel zártuk a tavalyi évet, a főigazgatóság számára meghatározott költségvetési bevételt teljesítettük, a külső határokon a biztonságos, gyors átlépést biztosítottuk” – mondta el Márkus András dandártábornok, amikor a dél-alföldi vámrégió tavalyi évéről kérdeztük.

Három megyében 820 pénzügyőr

A Dél-alföldi Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság földrajzi felosztása, illetve illetékessége nem változott, továbbra is Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyére kiterjedően látja el feladatait. A főigazgatóság területén a munkát 2012 elején összesen 820 pénzügyőr, kormánytisztviselő és más munkavállaló kezdte meg.

A 2012-re előírt bevételi terv a főigazgatóság, valamint a felügyelete alá tartozó igazgatóságok számára 20 milliárd 650 millió forint volt. Valamennyi adónemben a bevételezett összeg 29 milliárd 539 millió forintot tett ki, így tehát sikerült túlteljesítenünk a velünk szemben támasztott bevételi követelményeket vám- és jövedéki szakterületen egyaránt” – tudtuk meg a tábornoktól.

Elmondta: tavaly összesen 10.421 esetben tártak fel szabálysértést mintegy 185,8 millió forintnyi értékben. 2011-hez viszonyítva a tavalyi évi esetszámot nézve 5,1 %-os, míg értékben 4,7 %-os emelkedést mutatott.

527 bűncselekmény, 611,6 millió forint

A felderítés során hatékony munkát végeztünk, hiszen 2012-ben 527 esetben indítottunk eljárást bűncselekmény elkövetése miatt, 611,6 millió forint értékben. Míg a legjellemzőbb bűncselekmények: költségvetési csalás 236, visszaélés kábítószerrel 47, magánokirat hamisítás 44, szerzői jogok megsértése 42 esetben adott munkát dolgozóinknak” – sorolta az adatokat Márkus András, majd a legérdekesebb felderítésekről beszélt.

Elmondta: a legjelentősebb cigaretta „fogást” Röszkén jegyzőkönyvezték. Itt jelentkezett belépésre január második felében teherautójával egy szerb férfi, aki a benyújtott okmányok szerint gumi alkatrészeket szállított Szerbiából Németországba. A pénzügyőrök kockázatelemzés alapján a rakomány átvilágítása mellett döntöttek, és a tehergépkocsi szállítmányának kipakolása során a bejelentett termékeken kívül összesen 38 ezer 850 doboz – Marlboro, West, LM és Pall Mall márkájú – szerb adójegyes elrejtett cigarettát találtak. A bűntető eljárással egy időben elrendelt jövedéki eljárás során 150 millió forint bírság kiszabására került sor.

A legkiemelkedőbb alkohol felderítéskor a NAV pénzügyőrei egy Baján működő telephely jövedéki ellenőrzését végezték augusztus közepén. Ennek során az adóraktár töltőhelyiségéből, valamint a pincehelyiség fölötti, farakásnak álcázott fészerből előkerült 960 liter, 4-20 literes műanyag kannákba és flakonokba csomagolt vegyes pálinka. A további vizsgálat során a fészer alatt található pincehelyiségből egy – az ellenőrzéskor is üzemelő – desztilláló berendezést (főző üst, sisak, spirál, szeszpára cső) is találtak, amelyre az ellenőrzött személy engedéllyel nem rendelkezett. A pénzügyőrök a több száz liter, 1,5 millió forint értékű, jogosulatlanul előállított alkoholterméket, valamint az engedély nélkül üzemelő berendezést lefoglalták.

Nyolcmillió utas Röszkén

A legnagyobb dél-alföldi kábítószerfogás Röszkéhez kapcsolódik, ahol egyébként tavaly több mint 8 millió utas haladt át, és több százezer gépjárműveket kellett ellenőrizni. Itt jelentkezett belépésre az év első hónapjában egy bolgár-makedón kettős állampolgárságú férfi egy bolgár, rakományt nem szállító hűtőkamionnal. A szigorított ellenőrzés során a pénzügyőrök a jármű tetejét belülről megfúrták, és azonnal észrevették, hogy a pótkocsinak dupla teteje van. A további szerelés közben 319 darab, zsugorfóliába tekert csomagban, összesen 353 kg marihuánagyanús anyag került elő. A pénzügyőrök a több mint 700 millió forint piaci értékű kábítószergyanús anyagot és az átalakított járművet, valamint a sofőrt átadták a rendőrség munkatársainak.

Márkus András az idei tervekről elmondta: az operatív ellenőrzések hatékonyságának növelésére fektetnek még nagyobb hangsúlyt, a meglévő vám- és pénzügyőri létszám és szaktudás maximális kiaknázása mellett.
Vagyis nem lesz könnyebb a csempészek, áfacsalók élete az idén sem…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik