Belföld

Hatott a Magyar Hírlap elleni bojkottfelhívás

magyar-hirlap(210x140)(2).jpg (magyar hírlap, varga lászló, kósa lajos)
magyar-hirlap(210x140)(2).jpg (magyar hírlap, varga lászló, kósa lajos)

A civilek által megkeresett 15 cégből öten is azt válaszolták, a jövőben nem kívánnak hirdetni a Magyar Hírlapban. Az állami cégek egyike sem reagált viszont pozitívan.

24 civil szervezet még január 21-én azzal kereste meg a Magyar Hírlap 15 hirdetőjét, hogy viselkedjenek valóban „felelős cégként”, és fontolják meg, nem reklámoznak addig az újságban, amíg a szerkesztőség el nem határolódik a Bayer Zsolt által képviselt rasszista, homofób és antiszemita nézetektől – írta közös közleményében az Amnesty International Magyarország és a Magyar Helsinki Bizottság.

A megszólított Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és 14 vállalat közül kettő, a Sodexo és a Quaestor annak ellenére sem válaszolt, hogy egy hónap után a felhívást újból megkapta. Miután a civilek szembesítették őket online hirdetésük bizonyítékaival, az IKEA, a FedEx, a GDF Suez elhatárolódott a cikktől. A jövőben nem fognak a lap online verziójában sem hirdetni.

Az Erste Bank is egyértelművé tette, hogy a civil szervezetek felhívására tiltólistára tették a Magyar Hírlapot, sőt a CIB Csoport is mindaddig tartózkodni fog a Magyar Hírlapban és annak portálján való hirdetéstől, „amíg a szerkesztőség a leghatározottabban el nem ítéli Bayer Zsolt írását.”

Az OTP, az állami cégek és az NFÜ viszont elhárították a civil szervezetek felhívását, akárcsak a Vodafone vagy a Procter & Gamble.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik