Belföld

Megyénk a motor: nőttek az adó- és vámbevételek

Csapucha Adrienn

2013. 02. 26. 17:56

A 2012-es évértékelő sajtótájékoztatót tartott a NAV Nyugat-dunántúli Főigazgatósága. Kiderült: minden területen emelkedtek a bevételek.

A találkozón elsőként Varga Lászlóné, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának vezetője ismertette az eredményeket. A főigazgató kiemelte, hogy az adónemekből befolyt bevétel értéke együttesen több mint 358 milliárd forintot jelent, ez 15 százalékkal haladja meg a 2011-es év mutatóit. Általános forgalmi adó címén 156 milliárd befizetés történt, 16,7 százalékkal több, mint a korábbi esztendőben, az áfa kiutalások összege pedig 92 milliárd forintra rúg, ez viszont 1,2 százalékkal elmaradt a korábbi év adataitól. Összegezve tehát a nettó bevétel 64 milliárd forintra tehető. A régióban Győr-Moson-Sopron megye a motor, hiszen a bevételek fele innen érkezett be a főigazgatósághoz, Zala és Vas megye pedig fele-fele arányban osztozik a maradék 50 százalékon.

A régióbeli vállalkozások üzleti forgalma most először haladta meg a válság előtti szintet, a külpiaci és a belföldi értékesítés is egyaránt növekedő tendenciát mutat, ez nagyon fontos a társaságok életében” – hangsúlyozta a főigazgató.

A vámosok is pozitív adatokkal zárták a tavalyi esztendőt, a beszedett 37,5 milliárd forint mintegy 9,6 százalékos emelkedést mutat. A legjelentősebb bevételi forrás a gazdaság élénkülésének köszönhetően 14,3 milliárd forinttal az import ÁFA, míg azt követi a 13,5 milliárddal a jövedéki adó. „Régiónk gazdasági fejlettsége lényegesen több, harmadik országbeli importot vonz, ezek pedig jellemzően fizetős importok. Megfigyelhető, hogy ugyan olyan százalékos arányba emelkedett az uniós vámbevétel, mint az import áfa. Jövedéki adó területén is volt egy jelentős többletünk, ami elsősorban a dohánytermékek vonatkozásában történő adóemelésnek köszönhető” – hangsúlyozta a keddi sajtótájékoztatón dr. Fekete Attila, a térség Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának főigazgatója.

További pozitívum, hogy a bűnügyi igazgatóságnak fele annyi ügye volt, mint tavaly, ennek ellenére a felderítési mérték 68 százalékkal nőtt. Ez egyfajta szemléletváltás eredménye, a szakemberek ugyanis az állami költségvetésnek legjelentősebb károkat okozó bűncselekmények elkövetőit kerítik kézre. A leggyakoribb bűncselekmények 2012-ben az adócsalás, a csődbűncselekmény, valamint az áru hamis megjelölése és a szerzői jogokhoz kapcsolódó esetek voltak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.