Belföld

Sokkal kevesebből tartanák itt az orvosokat

Orvos (orvos, )
Orvos (orvos, )

50-55 milliárdról volt szó, de lehet, hogy csak 35 milliárd forint lesz a béremelésre.

A nemzetgazdasági tárca tavalyi 50-55 milliárd forintos becsléséhez képest az Egészségbiztosítási Alap 2013-as költségvetésében már csak 40 milliárd forint szerepel, s ebből is odaígértek már 4,5 milliárdot az év végén a gyógyszerészeknek a patikák jövedelmezőségének javítására – olvasható a Népszabadságban.

A lap hétfői cikke emlékeztet arra: tavaly novemberben a kormányzat az egészségügynek ígért béremelés fedezetéül az alkohol és az autógáz jövedéki adója, valamint a népegészségügyi termékdíj emelését nevezte meg, az ezekből származó bevételek nagyságát akkor a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 50-55 milliárd forintra becsülte. Ezt Szócska Miklós egészségügyi államtitkár is megerősítette, de úgy fogalmazott, hogy az extra adók nagy része megy majd a bérekre. Az államtitkár néhány napja azt mondta, a szakmai szervezetekkel közösen fogják kidolgozni, hogy milyen ösztönzők jelenjenek meg a rendszerben.

Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke és Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség vezetője is arra számít, hogy 50 milliárd forint lesz az idén béremelésre. A MOSZ elnöke szerint jutnia kéne az összegből a tavaly kimaradóknak is, így a kórházakat működtető gazdasági-műszaki területen dolgozóknak éppúgy, mint a diplomás ápolóknak – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik