Belföld

Nem kell személyi az oviba

Félreértés az a sajtóhír, hogy az óvodai beiratkozáshoz a szülőknek „személyi igazolványt" kell készíttetniük gyermekük számára.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben tájékoztatja a szülőket, hogy az óvodai felvétel szabályait rögzítő miniszteri rendelet szerint „az óvodai beiratkozáskor be kell mutatni a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt, továbbá a szülő személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolványát”.

A gyermek számára a születési anyakönyvi kivonat alapján kiállított lakcímkártya hátoldalán található a személyi azonosító. Az óvodai beiratkozáshoz szükséges hatósági igazolvány tehát nem más, mint a gyermek lakcímkártyája. Bár a lakcímkártya önmagában elegendő a gyermek hiteles azonosítására, de akadnak olyan óvatos intézmények, ahol az anyakönyvi kivonat bemutatását is kérik. Ez felesleges ugyan, de nem jogszerűtlen – írják.

Ellenben, ha az óvodavezető a beiratkozás alkalmával a szülőtől a gyermek részére kiállított „személyi igazolvány” bemutatását kéri, ahogy az a sajtóban elhangzott, jogszerűtlenül jár el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik