Belföld

Ezt akarják a szakadár LMP-sek

A Párbeszéd Magyarországért (PM) célja a baloldal megújítása.

Az LMP-ből kivált képviselők által megalapított PM nyilvánosságra hozta az Alapító Nyilatkozatát, amelyben leszögezi, hogy a rendszerváltás óta soha nem volt ennyire kettészakadva az ország, soha nem éltünk ennyire szélsőségesen igazságtalan társadalomban.

A PM első lépésként az alkotmányosság, a jogbiztonság helyreállítását tűzi ki célul, hangsúlyozva azt is, hogy a demokrácia, az alkotmányosság nem fenntartható igazságosabb jövedelemelosztás, illetve igazságosabb gazdasági és politikai verseny nélkül. A dokumentum szerint tanulni kell a múltból, a rendszerváltás kisiklásából. Mint írják, az alkotmányos demokrácia nem fenntartható, ha a társadalom többsége nem tudja biztosítani saját maga és családja megélhetését.

Meg kell újítani a magyar baloldalt

Az alapító dokumentum szerint meg kell újítani a magyar baloldalt.  A nyilatkozat kitér arra, hogy a szabad piacok mindenhatóságára épülő gazdasági, és a közjogi-kulturális liberalizmus „félreértések folytán” hazánkban összefonódott a közelmúltig. Így a baloldal ügyeinek képviseletét olyan politikai erők vették át, amelyektől idegen a szabadságjogi hagyomány. Ez végső soron egy esélymegvonó, tekintélyelvű, kiszolgáltatottságot eredményező politikához vezetett – fejtegeti az alapító dokumentum.

A nyilatkozat szerint ezért – szakítva a gazdasági liberalizmussal – a magyar baloldalnak szembe kell néznie a piaci szélsőségekkel, meg kell szólítania a létbizonytalanságba taszított középosztályt, és a szemérmesen alsó középosztálynak nevezett elszegényedő munkások, alkalmazottak, kényszervállalkozók tömegeit. A magyar baloldal talpra állításához a szociáldemokrata gazdaságpolitika, a közjogi és kulturális liberalizmus és az ökológiai tudatosság ötvözetére van szükség – írják a párt alapítói. „Az új baloldalnak fel kell tudnia szabadítani az államot az oligarchák alól, képesnek kell lennie egy világra nyitott, befogadó hazafiság megteremtésére.”

Új kiegyezés kell

A PM szerint a jelenlegi gödörből csak egy ciklusokon és szekértáborokon átívelő új kiegyezéssel lehet kilábalni. Magyarországnak nem vezérekre van szüksége, hanem belátásra – írják. Ellenségképek helyett ezért azt keresik, ami összeköt.

Az új párt mindazok csatlakozására számít, akik részt akarnak venni napjaink szociális katasztrófájának megállításában, az alkotmányos demokrácia helyreállításában, az új köztársaság felé vezető közös út megtalálásában – zárul az Alapító Nyilatkozat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik