Belföld

Húsz évre tervez Orbán Viktor

"Aki fél, azt megharapja a kutya, ledobja a ló, sőt még a roller is." Egyebek közt ez is elhangzott a kormányfő pénteki évértékelőjén. A miniszterelnök beszélt továbbá változást sejtő csecsemőkről, narancssárga alsóneműkről és egy mesterműről is.

15.50

A kormányfő beszéde befejeződött, az “Indulj el egy úton” kezdetű népdal jazzfeldolgozására elkezd oszlani a tömeg.

15.47

Az igazi harc, a fontos küzdelem egy érték körül zajlik – sommáz – , hogy olyan világ lesz-e a magyar világ, ahol kemény munkával előre lehet jutni vagy sem. Ez a küzdelem célja – definiál Orbán Viktor. Meggyőzőbben kellene a fiatalok felé kommunikálni, hogy ez mindenki sikere – mondja, aztán utal a hallgatói szerződésekre is.

És végül: “Hajrá Magyarország! Hajrá Magyarok!”

15.44

Elmúltnyolcévezés jön, majd CÖF-ös plakátszlogeneket idéz a miniszterelnök.

15.41

“Kedves barátaim! Jobban teljesítünk, de még nem elég jól.”

Nincs taps.

15.39

“Még mindig vannak olyanok, akik vörös alsóneműjüket narancssárgára cserélték.”

Kacagás, taps.

15.35

Még több rezsicsökkentést ígér a kormányfő. Meg új akciótervet, gazdasági erősödést, jobb nyugdíjakat, munkahelyvédelmet satöbbi.

15.34

Magyarország ma jobban teljesít, mint korábban – idézi a szlogent a feje felett lógó transzparensről Orbán Viktor.

15.30

A Fidesz-KDNP kormány mesterterve a következő 20 évre szól – derül ki.

15.29

Külföldizés, bankározás jön.

15.26

Aki fél, azt megharapja a kutya, ledobja a ló, sőt még a roller is – mondja a kormányfő.

Touché! – mondjuk mi.

15.24

Lepukkant bérházhoz hasonlított Magyarország, de 2010-ben az ország a saját kezébe vette a sorsát – mondja Orbán. Hozzáteszi: “Nem hallgattunk többé a fogadatlan prókátorok tanácsaira.” Ehelyütt Mark Twaint idéz a kormányfő, amit taps fogad.

15.23

Honfoglalás, államalapítás, a tatárjárás után az újjáépítés, a török hódítás megállítása, a 48-as és az 56-os forradalom – ezek nagy magyar művek. A miniszterelnök szerényen hozzáteszi: most is egy nagy magyar mű van születőben.

15.18

“Ha a csecsemők is sejtik a magyar világ változását, akkor talán a felnőttek is észrevették.”

15.16

Vicc következik: Egy feleség az 50. házassági évfordulóra felrója a férjének, hogy az sohasem mondja neki, hogy szereti. Erre a férfi: egyszer már mondtam, ha változás lesz, szólok.


Fotó: Neményi Márton

De Orbán Viktor nem ilyen. Ő ha kell, százszor is elmondja ugyanazt. És így tesz. Gazdasági sikereket emleget, és azt, hogy Brüsszel téved, amikor 3 százalék fölé lövi a magyar államháztartási hiányt.

15.14

Rövid történelemlecke jön világháborúkkal, Kőműves Kelemennel és a szocializmus csődjével.

15.12

A kisbabáknak kedvük támadt megszületni – mondja ki az alaptézist a kormányfő. Ezzel arra utal, hogy a KSH adatai szerint tavaly több csecsemő született Magyarországon, mint egy évvel korábban.

15.11

Miniszter után beszélni könnyű. Pap után beszélni nehéz – mókázik a kormányfő. Aztán fricskával utal Bajnai és Gyurcsány évértékelőjére.

15.10

A színpadon Orbán Viktor. Ováció.

15.05

A színpadon Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter. Ő köszönti az egybegyűlteket. Azt mondja, becsületbeli ügy, hogy milyen országot hagynak maguk után a következő évekre. A jó köznevelésre, pénztárcára, felsőoktatásra, nyugdíjra is kitér. Mindeközben hitet is emlegeti. Szerinte ugyanis a hit miatt történik mindaz, ami ma Magyarországon történik. A röghözkötés szót is kimondja, de nem úgy.

“A hivatásos hisztériakeltőknek el kell venni a kenyerét” – teszi hozzá. Aztán kitér arra, hogy ő látja Orbán Viktor munkáját. Még interpellálni is szoktam – huncutkodik Balog.

15.03

Megjött Orbán Viktor. Kezet fog az első sorban ülőkkel. Taps. Majd csend.

15.01

Pokorni Zoltán a képen. A helyét keresgéli. Mögötte előtte magyar zászlók.

14.57

Már folyik a szöszmötölés. Meg valami zongoramuzsika.

14.50

A Millenárison tartja évértékelőjét Orbán Viktor. A miniszterelnök a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület meghívására beszél. Mint mindig, ha 12 hónapot elemez egyszerre.


Orbán Viktor 2012-ben a Millenárison Fotó: Kummer János

Két korábbi miniszterelnök, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc már megtartotta évértékelőjét. Ezekről itt és itt olvashat részletesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik